L'Informatiu dels parcs

Litoral | Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona Ja es preparen properes accions per a assolir l'acreditació

El Parc de la Serralada Litoral presenta la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) a institucions, empreses i operadors turístics

19/12/2022

El Parc de la Serralada Litoral va organitzar una jornada de presentació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). La sessió, feta el dimecres 14 de desembre al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, s’adreçava a institucions, empreses i operadors turístics del Vallès Oriental i del Maresme per tal d’explicar-los en què consisteix aquesta certificació d’abast europeu.

La sessió de presentació de la Carta Europea de Turisme Sostenible al Parc de la Serralada Litoral, dinamitzada per l’empresa Repte Territorial, va comptar amb la presència de representants d’empreses i operadors turístics de les comarques del Vallès Oriental i del Maresme i de personal tècnic de diversos ajuntaments i del Consorci del Parc de la Serralada Litoral.

En aquest sentit, Andreu Bosch, alcalde de Teià i president del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, va donar la benvinguda als participants i va explicar-los el compromís de l’òrgan gestor de l’espai natural protegit per adherir-se a la CETS al llarg del 2023 o 2024, en compliment de l’acord plenari del Consorci d’abril del 2022. Bosch va subratllar com en la consecució de l’objectiu serà molt important el grau d’implicació dels diversos agents del territori així com les sinergies se suscitin.

Així mateix, la directora del Parc de la Serralada Litoral, Isabel Cabrera, va exposar la gran oportunitat i l’interès del Parc en treballar de forma conjunta, participativa i transversal amb tots els agents del territori, tant públics com privats, que vulguin implicar-se i aportar propostes que dinamitzin un desenvolupament econòmic i turístic en equilibri amb la conservació dels valors d’aquest Espai d’Interès Natural.

Per la seva banda, Sofia Paricio, cap d'Unitat de Desenvolupament Socioeconòmic i Coordinadora de la CETS del Servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, va explicar -fruit de la seva experiència en la implantació de la CETS a d’altres parcs de la Xarxa de Parcs Naturals- com d'important és aquesta iniciativa i quins processos i accions ha motivat en altres territoris.

Isabel Junquera, de Repte Territorial, va fer una explicació sobre la CETS a escala del Parc i indicant el full de ruta a seguir, forma de treballar i paper dels implicats en el futur en tot aquest procés.

Propers passos

Després d’aquesta presentació, els propers passos de treball encaminats a aconseguir l’acreditació seran la convocatòria d'una sessió informativa oberta a mitjan març del 2023, que comptarà amb testimonis d'altres parcs i espais naturals protegits que explicaran la seva experiència. Posteriorment, es crearan els òrgans de participació, és a dir, el Grup de treball i el Fòrum Permanent, per tal d’iniciar la candidatura (amb l’objectiu fixat en el desembre del 2024).

Totes aquelles entitats, empreses i persones interessades a participar de manera activa i directa en l’elaboració de la candidatura, poden demanar més informació al correu electrònic següent del Parc de la Serralada Litoral: p.slitoral@diba.cat.

Desenvolupar una estratègia de turisme sostenible al territori

La Carta Europea de Turisme Sostenible és una iniciativa d’abast europeu impulsada per la Federació Europarc que s’estructura al voltant de cinc principis fonamentals. Els eixos són els següents: Donar prioritat a la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona, i augmentar-ne la consciència, sensibilització i valorització per part de residents i visitants; Contribuir al desenvolupament sostenible, limitant l’impacte ambiental i social del turisme a curt i llarg termini; Fer participar tots els agents implicats en la presa de decisions sobre el seu desenvolupament i gestió de l’activitat turística; Planificar el turisme sostenible de manera efectiva mitjançant un pla que estableixi els objectius i les accions acordades, i Promoure la millora contínua en aspectes com la satisfacció dels visitants, la prosperitat local i la qualitat de vida.

La CETS, per tant, suposa el reconeixement a un procés participatiu per definir una estratègia i un programa d'actuacions en matèria de turisme sostenible per al territori. És a dir, una planificació turística que faci compatible la conservació del territori amb la satisfacció de les empreses turístiques, les expectatives dels visitants i la població local.

La CETS a la Xarxa de Parcs Naturals

La Xarxa de Parcs Naturals compta, actualment, amb cinc parcs acreditats amb la CETS. D’una banda, els primers van ser el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac l’any 2011, als quals s’hi van sumar els parcs del Garraf, d’Olèrdola i del Foix el 2017.

A partir de l'any 2014 nombroses empreses dels parcs naturals de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i del Montseny van obtenir aquest reconeixement europeu, així com les dels parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix, que es van certificar el 2022. El mapa d'empreses virtual aplega totes les empreses CETS d'arreu de Catalunya.

Més informació a la pàgina web Turisme sostenible als espais naturals.

compartir

Font de la informació: Ajuntament de Teià i Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Litoral, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials