Publicada una guia imprescindible per conèixer i conservar els rèptils de Catalunya
Colobra viperina ("Natrix maura"). Autor: Daniel Guinart
Tortuga mediterrània ("Testudo hermanni"). Autor: XPN
Guia dels rèptils de Catalunya. Autoria: Cossetània Edicions
Els rèptils de Catalunya són ara més accessibles que mai amb la publicació de la nova Guia dels rèptils de Catalunya, una obra publicada per l'editorial Cossetània que combina rigor científic i bellesa visual. Aquest llibre, coordinat per Alejandro García-Salmerón i un equip d'experts de la Societat Catalana d'Herpetologia (SCH), ofereix un recorregut complet per les 38 espècies autòctones i més de 23 espècies introduïdes que conviuen en el territori català. Els autors de la guia, tots membres de la SCH, amb qui la Xarxa de Parcs Naturals col·labora habitualment, han elaborat un treball multidisciplinari que pretén sensibilitzar tant els experts com el públic general sobre la necessitat de protegir la biodiversitat herpetològica de Catalunya.
La guia, que inclou més de 350 fotografies i il·lustracions detallades, destaca per la seva estructura exhaustiva. S’hi poden trobar descripcions anatòmiques, informació sobre hàbits i estats de conservació, i consells pràctics per observar i identificar rèptils al seu hàbitat natural. A més, el llibre aborda adaptacions evolutives fascinants, com la termoregulació i l’ovoviviparisme, així com els riscos als quals s’enfronten aquestes espècies, com els incendis forestals, les espècies invasores i el canvi d’usos del sòl.
Segons els autors de l’obra, els rèptils són una part fonamental dels ecosistemes de Catalunya i sovint passen desapercebuts, de manera que, amb aquesta guia, es pretén destacar la seva importància ecològica i fomentar-ne la conservació. De fet, Eduard Filella i Subirà, president honorífic de la SCH, subratlla el caràcter especial de l’obra: “La que teniu a les mans no és una guia més, sinó una obra comprensiva que pretén ser un guiatge vers el coneixement i reconeixement dels nostres rèptils com a una part integral dels ecosistemes”.
La Guia dels rèptils de Catalunya ja està disponible i és una eina imprescindible per a naturalistes, estudiants, professionals i qualsevol persona interessada en descobrir un món sovint estigmatitzat però fascinant. Conèixer és el primer pas cap a la conservació, i aquesta obra posa a l’abast de tothom les claus per explorar i protegir una part essencial del patrimoni natural català.
La col·laboració entre la Xarxa de Parcs Naturals i la Societat Catalana d'Herpetologia
La Xarxa de Parcs Naturals col·labora habitualment amb la Societat Catalana d’Herpetologia en diverses iniciatives enfocades a la protecció d’amfibis i rèptils, així com en la detecció i prevenció de malalties emergents que poden afectar aquestes espècies. Aquestes col·laboracions inclouen el seguiment regular de poblacions d’amfibis per monitoritzar-ne l’estat de salut, la presència, abundància, fenologia, selecció d’hàbitats i distribució de les diferents espècies d’amfibis dins la Xarxa de Parcs Naturals, així com l’afectació de les noves espècies invasores introduïdes (peixos i amfibis exòtics, etc.). També s'avaluen l’estat de conservació dels diferents punts d’aigua que habiten aquestes espècies, així com les variacions en les poblacions d'amfibis després de fer intervencions de millora en punts d'aigua o bé com canvien les tendències de certes espècies any rere any per adaptar-se a les variacions degudes al canvi climàtic. Aquest treball conjunt assegura que es prenguin decisions informades per protegir i conservar la biodiversitat herpetològica de Catalunya.
Font de la informació: Cossetània Edicions
Categoria: Catàlegs, memòries i dossiers bibliogràfics, fauna, vertebrats, Divulgació, Publicacions, Xarxa de Parcs Naturals,