caes
Educació ambiental

Educació ambiental

Navigation

Aprenentatge servei i servei comunitari


Aprenentatge servei (APS)


L'aprenentatge servei (APS) és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en què els participants aprenen a treballar en necessitats reals de l'entorn amb la finalitat de millorar-lo.

Els projectes d'aprenentatge servei ambiental realitzen serveis compromesos amb l'entorn natural i, per tant, es produeix una clara repercussió sobre el medi ambient.

Fases:

  1. Aprenentatge
  2. Diagnosi
  3. Aprenentage-servei
  4. Pensar solucions
  5. Servei
  6. Posar-les en pràctica
  7. Revisar
  8. Fer-ne difusió


El servei comunitari (SC)


El servei comunitari (SC) per a l'alumnat de secundària obligatòria és una acció educativa, en el marc del currículum obligatori, que vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

És una activitat curricular obligatòria per a tot l’alumnat de 3r o 4t ESO des del curs 2019-2020.

Desenvolupament

Té una durada de 20 hores: 10 d’aprenentatge i 10 de servei (mínim). L’aprenentatge servei és la metodologia més adient per desenvolupar el servei comunitari. S’acompanya i assessora en tot el procés, planificant i orientant el projecte per tal que l’experiència sigui el màxim d’enriquidora i partipativa per a l’alumnat.


Experiències d’aprenentatge servei ambiental en els parcs


El Servei de Gestió de Parcs Naturals entén l’aprenentatge servei (APS) com una eina molt potent d’educació ambiental. Es van iniciar a través del programa Montseny a l’escola i posteriorment en projectes de servei comunitari (SC) dels instituts d’Educació Secundaria i en els treballs de final de grau o màsters de les universitats.

L’APS aporta a l’educació ambiental:

  • Oportunitats a tota la ciutadania per a implicar-se i comprometre’s de forma activa amb el medi ambient.
  • La possibilitat de participar en projectes de millora i transformació real de l’entorn natural.
  • Nova generació de propostes educatives que té com a dinamisme essencial el treball dels nois i noies en benefici de la comunitat i el medi ambient.
  • Donar resposta a problemes socioambientals que sorgeixen de l’anàlisi de la realitat per part dels participants (pensament crític i competències per a l’acció)
  • Generar una xarxa educativa local forta i viva. Desenvolupament de projectes ambientals en què intervenen diversitat de partners i foment de la corresponsabilitat educativa.
  • Increment del capital social. Major coneixement de l’entorn. Millora de l’arrelament i increment de la cohesió social.

Les experiències


El suport de la Diputació de Barcelona a l’APS i el servei comunitari


Els parcs de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona participen conjuntament amb els municipis, entitats dels territoris i els centres educatius per impulsar projectes d’aprenentatge servei ambientals en els parcs. Aquest suport es concreta en:


Subvencions


Subvencions i ajuts econòmics

Actuació vinculada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment als 4 (Educació de qualitat), 15 (Vida terrestre) i 18 (Aliança per als objectius).


#language("interest")

Contacte

Masia Mariona

Ctra. 5119, Km. 2,5

Mosqueroles

08479 Fogars de Montclús

A/e: p.montseny@diba.cat

Tel. 938 475 102

Fax 938 475 368