Hi van participar al voltant de 100 persones representant un total de 19 països europeus. Entre la delegació catalana hi havia tècnics del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, del Parc Natural de l’Alt Pirineu, de les Capçaleres del Ter i del Freser, del Delta de l’Ebre, i representants del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i Parc Natural del Montgrí les Illes Medes i el Baix Ter.
La Federació Europarc va organitzar la trobada amb la col·laboració del NPWS (National Park Wildlife Service), el Servei de Parcs Nacionals d’Irlanda, amb la voluntat de compartir experiències, millorar les pràctiques i mètodes de treball i resoldre reptes que tenen lloc en els diferents parcs naturals europeus. L'edició d'enguany s'ha centrat en la cerca de solucions creatives pels fluxos de visitants que en moltes àrees protegides d'Europa estan generant impactes negatius degut a la sobre freqüentació dels espais.
Així, es va plantejar la necessitat de posar límits a la freqüentació als espais naturals, es va posar de manifest la necessitat de comptar amb les comunitats locals per ser copartíceps en la gestió dels parcs, així com el compromís i la implicació dels joves com un dels grans reptes a assolir per una bona gestió dels espais naturals.
A banda de les sessions plenàries, es van presentar projectes relacionats amb la temàtica principal i es van fer tallers a camp en grups reduïts amb desplaçaments a dos dels dos parcs nacionals d’Irlanda, com el Connemara National Park, on es va debatre sobre com gestionar els fluxos de visitants i la gestió de la sobrefreqüentació, com mesurar l'impacte del turisme sobre la biodiversitat, com generar visites amb sentit i la cooperació entre els gestors turístics i les àrees protegides. A Wild Nephin National Park, el tema de debat era la gestió i creació de nous itineraris, com facilitar el turisme centrat en el cel fosc, com involucrar el jovent en projectes de turisme sostenible i com promoure el compromís i la col·laboració entre comunitats locals.
En total, van ser tres dies intensos de treball conjunt per compartir, adquirir coneixement, fer contactes i descobrir noves metodologies i tecnologia aplicables a problemàtiques compartides entorn a la gestió del turisme i els visitants, reduint l'impacte sobre l'espai protegit, la biodiversitat i el llegat cultural.