S'instal·la un plafó interpretatiu d'un seguiment d'ocells al Parc de la Serralada de Marina
Plafó informatiu d'un SOCC. Autor: Arxiu CPSM
20/02/2017
Elaborat en col·laboració amb l’Institut Català d'Ornitologia (ICO), que va aportar els continguts, s’ha instal·lat recentment al terme de Badalona el plafó interpretatiu sobre el Seguiment d’Ocells Comuns de Catalunya (SOCC) del transsecte de Sant Jeroni de la Murtra. En ell, descobrireu representades mitjançant il·lustracions les diverses espècies d’ocells característiques d’aquest ric paisatge en mosaic en què es combinen espais oberts, ambients amb arbres i espais destinats a activitat agrícola.
Els plafons interpretatius són recursos didàctics de divulgació que ajuden a interpretar, informar i adquirir coneixements sobre determinades espècies i hàbitats, així com entendre quin paper tenen en el funcionament dels ecosistemes. Arreu de la Xarxa de Parcs Naturals, s’han instal·lat una sèrie de plafons interpretatius relacionats amb la conservació de la biodiversitat que aborden les temàtiques molt diverses com les següents: ocells comuns, granota roja, fusta morta i prats de dall.
Pel que fa referència als plafons interpretatius dels ocells comuns, dins del Pla de seguiment i recerca de cada Parc i en el marc del conveni amb l'ICO (Institut Català d'Ornitologia) es duu a terme el Seguiment d'Ocells Comuns de Catalunya (SOCC). El SOCC és un projecte científic de l'ICO que avalua la qualitat del medi a partir del nombre i la riquesa d'ocells comuns a llarg termini. Centenars d'ornitòlegs voluntaris censen els ocells sobre uns transsectes predeterminats de 3 km, subdividits en sis seccions de 500 m. Aquest cens permet conèixer les tendències de les espècies d'ocells, les quals generen indicadors sobre la qualitat del medi.
En el cas del plafó d’un SOCC al Parc de la Serralada de Marina, aquest ofereix la informació relativa al transsecte de Sant Jeroni de la Murtra, segment que recull una bona representació dels ambients singulars del vessant marítim. Així, per una banda, trobem espais oberts amb poca cobertura arbòria amb presència, per exemple, de capsigrany, xoriguer comú, abellerol, tórtora i perdiu roja; i, per una altra, hi ha també l’ambient destinat a l‘activitat agrícola respectuosa amb el medi, on trobem mussol comú, cadernera, gafarró, mallerenga carbonera, verdum i rossinyol bord.
Per veure en detall els plafons interpretatius instal·lats a la Xarxa de Parcs Naturals, podeu consultar l’enllaç següent.