L'Informatiu dels parcs

Parc Fluvial Besòs En destaquen bec d’alena, gavines corses i gavines capnegres

Es fa l'avistament d’exemplars migratoris en el seguiment ornitològic del mes de març del Parc Fluvial del Besòs

02/04/2024

Durant el mes de març, la migració prenupcial es fa més palesa, de manera que s’han observat alguns exemplars migratoris que s’han aturat al Parc Fluvial del Besòs per descansar, alimentar-se i poder continuar el seu viatge migratori cap a les zones de cria més nòrdiques.

Les condicions climatològiques adverses en alguns dies puntuals del mes han evitat que les persones no s’acostessin a la barra de sorra de la desembocadura, fet que ha permès observacions remarcables en aquest punt. Cal destacar un bec d’alena (Recurvirostra avosetta), 60 gavines corses (Larus audouinii) i 50 gavines capnegres (Larus melanocephalus).

Al llarg del mes, s’han vist diversos grups de cames llargues (Himantopus himantopus) al terme de Sant Adrià de Besòs, gairebé tots a la desembocadura, gràcies al recent abalisament per restringir el pas a la barra de sorra de la desembocadura i al tancament dut a terme fa uns anys al marge dret per part de l’òrgan gestor del Parc Fluvial del Besòs.

Les visites diàries de diversos naturalistes han permès comptabilitzar 49 individus diferents, amb un màxim de 22 exemplars. Altres albiraments notables han estat una polla blava (Porphyrio porphyrio) i quatre agrons rojos (Ardea purpurea) al llarg de Sant Adrià de Besòs.

Pel que fa als passeriformes exclusivament migratoris, cal destacar les primeres observacions de mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) i tallarol de garriga (Curruca iberiae).

Pel que fa als ocells estivals, cal destacar les primeres observacions de corriols petits (Charadrius dubius), que comencen a ocupar les platges on tractaran de criar al llarg del terme municipal de Sant Adrià i la desembocadura.

També s’han vist les primeres orenetes vulgars (Hirundo rustica), orenetes cuablanques (Delichon urbicum) i ballesters (Apus melba), així com diverses gavines corses (Larus audouinii) al llarg del riu, les quals cada cop utilitzen més aquest espai, doncs són individus força refiats.

Pel que fa a les espècies hivernants, cal citar que encara s’ha vist l’àguila calçada (Aquila pennata) patrullant al llarg del riu, l’observació d’un colltort (Jynx torquilla) i una gavina cendrosa (Larus canus) a la desembocadura, així com dos teixidors (Remiz pendulinus) a Santa Coloma de Gramenet.

Per la seva aparició esporàdica al Parc Fluvial, cal destacar a Montcada i Reixac l’observació d’un picot garser petit (Dendrocopos minor), una espècie que possiblement està criant en algun grup d’arbres caducifolis situat murs enfora.

compartir

Font de la informació: Xavier Larruy

Categoria: Hidrologia, fauna, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Sugerencias, opinión y redes sociales

 

Envíanos tus sugerencias, opina

y visita nuestras redes sociales

Sugerencias Opina Redes sociales