Notícies d'activitats vinculades a la conservació de la biodiversitat


Parc Fluvial Besòs Bones pràctiques per no afectar negativament els ecosistemes naturals

Consells i normes per gaudir d'una bona estada al Parc Fluvial del Besòs

Informador del Parc Fluvial del Besòs.<br />Autor: Parc Fluvial
Informador del Parc Fluvial del Besòs.
Autor: Parc Fluvial
25/06/2020

Al Parc Fluvial del Besòs hi conviu l'esbarjo de la ciutadania amb la conservació d'un àmbit natural recuperat amb nombrosos ambients fluvials que allotgen una diversitat notable d’espècies vegetals i animals. Per això, us recordem un seguit de normes i consells que cal seguir en la vostra estada al Parc Fluvial i que inclouen la prohibició d’acampar o de banyar-se al riu, l’obligació de respectar les senyalitzacions i no accedir a les zones restringides, portar el gos lligat i seguir les indicacions dels informadors.

Montseny El punt més feble és la fragilitat del seu hàbitat, per això es treballa també en la conservació, millora i restauració dels torrents

Alliberats a la natura 235 tritons del Montseny

Alliberament de tritons del Montseny.<br />Autor: Life Tritó Montseny
Alliberament de tritons del Montseny.
Autor: Life Tritó Montseny
23/06/2020

Personal tècnic del projecte Life Tritó Montseny ha alliberat aquesta primavera un total de 235 exemplars de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) en torrents del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny amb l’objectiu de continuar incrementant l’àrea de distribució d’aquesta espècie endèmica del massís, catalogada en perill crític.

Montesquiu S'ha desenvolupat entre els anys 2016 i 2019

Un estudi revela el bon estat dels mamífers carnívors al Parc del Castell de Montesquiu

Guineu captada amb fototrampeig. Autor: XPN
Guineu captada amb fototrampeig. Autor: XPN
19/06/2020

S’han rebut els resultats d’un estudi realitzat entre els anys 2016 i 2019 al Parc del Castell de Montesquiu que actualitza el coneixement sobre els carnívors en aquest espai natural. L’estudi, encarregat al Grup de Naturalistes d'Osona (GNO-ICHN), té l’objectiu general de conèixer la presència i freqüència d'observació de les diferents espècies de carnívors, posant especial èmfasi en tres espècies que, recentment, s’han detectat per primera vegada al Parc: la llúdriga (Lutra lutra), la marta (Martes martes) i el gat fer (Felis silvestris).

Guilleries-Savassona Ja es recollien dades de la riera Major

La riera de Tavèrnoles se suma als punts de seguiment del projecte d'estudi CARIMED a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Riera de Tavèrnoles. Autor: Joan Pareja / XPN
Riera de Tavèrnoles. Autor: Joan Pareja / XPN
19/06/2020

Amb la incorporació aquest mes de juny de la riera de Tavèrnoles al projecte CARIMED (Efectes del Canvi Ambiental en les comunitats d’organismes dels Rius Mediterranis), s’amplia la xarxa de punts d’observació de l'estat ecològic dels rius a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona que, fins al moment, incloïa únicament la riera Major.

Xarxa de Parcs Naturals Segon l'informe FOREStime, canvis dels serveis ecosistèmics dels boscos catalans en els darrers 25 anys

El ritme amb què els boscos de Catalunya capturen CO2 disminueix un 17 % en vint-i-cinc anys

Bosc madur. Autor: CREAF
Bosc madur. Autor: CREAF
18/06/2020

En un quart de segle, entre els anys 1990 i 2014, els boscos de Catalunya han patit un descens generalitzat de la seva capacitat de capturar diòxid de carboni (CO2) que arriba gairebé al 17 %. Així mateix, l’aigua blava (la pluja que no aprofiten les plantes i arriba als rius i aqüífers) s’ha reduït fins a un 29 %. Reproduïm, extractat, l'article original publicat a la pàgina web del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) el 10 de juny del 2020. 

Xarxa de Parcs Naturals La mesura permetrà reduir-ne l'alliberament al medi

La importació d'espècies exòtiques a Espanya requereix a partir d'ara d'una autorització prèvia

Mortalitat de tritó verd infectat de Bsal. <br />Autor: D. Fernández (GRENP)
Mortalitat de tritó verd infectat de Bsal.
Autor: D. Fernández (GRENP)
18/06/2020

El Consell de Ministres del dimarts 16 de juny ha aprovat un decret pel qual s'obliga a tenir una autorització prèvia per importar espècies al·lòctones. L'objectiu és preservar la biodiversitat de la península. Aquesta mesura ha estat molt ben acollida pels biòlegs de la Xarxa de Parcs Naturals, que sovint han de treballar per erradicar espècies exòtiques.

Montnegre-Corredor Els participants van poder observar unes quatre-centes papallones d'una vintena d'espècies

Tornen les passejades guiades del Parc del Montnegre i el Corredor amb les noves normatives de sanitat

Participants a la passejada guiada.<br />Autor: Escola de Natura del Corredor
Participants a la passejada guiada.
Autor: Escola de Natura del Corredor
17/06/2020

Amb la passejada guiada ‘Comptadors de papallones’, el diumenge 14 de juny el Parc del Montnegre i el Corredor va col·laborar amb la difusió entre la ciutadania del seguiment científic de papallones CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme). Aquesta passejada va ser la primera que s’organitzava un cop represes les activitats a la natura i es va desenvolupar d’acord amb les mesures de seguretat marcades per les autoritats sanitàries i el Parc.

Guilleries-Savassona A Sant Julià de Vilatorta i Tavèrnoles

Es recuperen i milloren punts d'aigua per a la fauna a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Buidat de sediments la bassa d'en Brudon.<br />Autor: XPN
Buidat de sediments la bassa d'en Brudon.
Autor: XPN
15/06/2020

Les darreres setmanes s’han executat diversos treballs de recuperació i millora de basses per a la fauna als municipis de Sant Julià de Vilatorta i Tavèrnoles, en l‘àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Els objectius d’aquestes accions han estat augmentar la disponibilitat d'aigua així com el nombre de refugis per a la fauna.

Xarxa de Parcs Naturals Cal respondre correctament totes les preguntes

Guanya un cap de setmana a la natura amb el concurs 'Coneixes els nostres parcs?'

Concurs 'Coneixes els nostres parcs?'.<br />Autor: Diputació de Barcelona
Concurs 'Coneixes els nostres parcs?'.
Autor: Diputació de Barcelona
16/06/2020

La Xarxa de Parcs Naturals organitza, entre el 16 de juny i el 29 de juny del 2020, el concurs 'Coneixes els nostres parcs?' a la plataforma Easypromos per promocionar les xarxes socials. Entre els participants que encertin tots els resultats se sortejarà un cap de setmana a la natura per a dues persones.

S'estan mostrant 11 - 20 de 20 resultats.

interest