Projecte SEMICE: Seguiment dels petits mamífers comuns
Descripció del projecte: És un programa de seguiment de petits mamífers comuns que abasta tot el territori nacional. Iniciat l’any 2008, el SEMICE consisteix en la obtenció d’índex d’abundància relativa dels petits mamífers comuns per copsar les variacions estacionals i interanuals en les seves poblacions, i esbrinar-ne les causes. Per això, es realitzen mostratges estacionals (primavera, estiu, i tardor) en estacions fixes (parcel·les de 36 paranys de captura en viu) distribuïdes per tot el territori. Les dades recollides permeten conèixer quins són els principals factors que poden afectar les poblacions dels petits mamífers, mitjançant l’anàlisi de les tendències en un marc general de canvi ambiental global (canvi climàtic i d’usos del sòl). D’altra banda, el seu paper com a preses principals de molts depredadors emblemàtics (rapinyaires i carnívors), introdueix un marc d’estudi d’elevat interès científic coneixent les conseqüències biològiques/ecològiques que se’n deriven de les interaccions depredador-presa.
Tot i mantenir una xarxa de seguiment molt professionalitzada, el SEMICE és un projecte obert a la participació de persones i entitats de l’àmbit naturalista, que es poden fer càrrec d’estacions de seguiment previ un petit aprenentatge. D’altra banda, també s’ofereixen activitats obertes al públic familiar i naturalista lligades a les estacions de mostratge.
Activitat prevista Seleccionar una ubicació adient en un hàbitat representatiu de l’àrea, i establir una parcel·la de seguiment de 36 paranys (6 files x 6 columnes) amb una equidistància de 15 metres entre paranys. Es fan tres revisions consecutives a primera hora del matí l’endemà de disposar els paranys. En sectors i/o climes freds (Pirineus) s’aconsella la realització de revisions nocturnes la segona i tercera nits. El mostratge es repeteix dues vegades l’any (a la primavera i la tardor), per copsar la variabilitat estacional en l’abundància.
Els col·laboradors han de ser capaces de manipular amb seguretat i identificar amb certesa les diferents espècies potencialment presents en el seu àmbit territorial. Una vegada recollides les dades al camp, aquestes han de ser bolcades a l’aplicatiu d’entrada de dades del web del projecte. Tot el material tècnic necessari (paranys, etc.) per fer el seguiment és cedit pel Museu de Ciències Naturals de Granollers mentre duri la implicació dels col·laboradors. S’ofereixen jornades de capacitació per aprendre totes les qüestions derivades del seguiment.
Implicació anual L’esforç de temps que representa la implicació pels col·laboradors és de 8 dies/any repartits en dues campanyes estacionals de 4 dies (un dia per muntar els paranys i tres dies per revisar-los, desmuntant el tercer dia), tot i que en hores pot rondar una mitjana de 30 anuals.
Com participar en el projecte www.semice.org
Entitat de recerca/coordinació: Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Enllaços d'interés: