caes
Conservació de la Biodiversitat

Conservació de la Biodiversitat

Navegació

Notícies d'activitats vinculades a la conservació de la biodiversitat


Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Parc Fluvial Besòs | Sant Miquel del Fai Agreujada pel dèficit de pluja

Comença la prohibició de fer foc al bosc amb la vegetació afectada per la sequera

Pi pinyer sec, al Parc de la Serralada Litoral. Autor: XPN
Pi pinyer sec, al Parc de la Serralada Litoral. Autor: XPN
15/03/2024

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal, segons informa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals en un moment marcat per la sequera degut al dèficit de pluges dels darrers tres anys. La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals Les dades s'han presentat a la jornada sobre boscos i canvi climàtic

El mapa de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals mostra l’agreujament dels boscos per estrès hídric

Presentació del projecte Life eCOadapt50. Autor: XPN
Presentació del projecte Life eCOadapt50. Autor: XPN
14/03/2024

El mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals mostra que el 29 % dels boscos veurà agreujada de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050. Els resultats del visor de dades s’han presentat en el marc de la jornada “Canvi climàtic i boscos a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Evidències. Experiències. Life eCOadapt50”.

Montnegre-Corredor Per evitar-ne la propagació

El Parc del Montnegre i el Corredor elimina una planta exòtica a Sant Celoni

La planta, <em>Eragrostis</em>, que es va eradicar. Autor: XPN
La planta, Eragrostis, que es va eradicar. Autor: XPN
11/03/2024

El Parc del Montnegre i el Corredor ha eliminat exemplars d’una planta al·lòctona de caràcter invasor al terme municipal de Sant Celoni. L’espècie, localitzada al gener, és del gènere Eragrostis, espècie virescens o curvula. La primera és originària d’Amèrica del Nord i la segona de Sud-àfrica. Ambdues estan establertes a Catalunya.

Sant Llorenç-Obac

Un estudi fet als ratpenats de cova del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac alerta que l’escalfament global altera la hibernació dels ratpenats

La colònia de ratpenat de cova, al Parc. Autor: Areambiental
La colònia de ratpenat de cova, al Parc. Autor: Areambiental
07/03/2024

Una de les principals conseqüències del canvi climàtic sobre els ratpenats hivernants és la pèrdua de condicions ambientals òptimes per a la hibernació. L’augment de les temperatures pot afectar la fisiologia de la hibernació dels ratpenats (menor estalvi energètic), però també les condicions microclimàtiques dels seus refugis. És la principal conclusió del seguiment de la colònia d’hibernació de ratpenats de cova que es refugien al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Parc Fluvial Besòs S’observa un picot garser petit

L’arribada de gavines corses, fet més destacable de la observació faunística de febrer al Parc Fluvial del Besòs

Teixidor (Remiz pendulinus). Autor: Xavier Larruy
Teixidor (Remiz pendulinus). Autor: Xavier Larruy
07/03/2024

Durant el febrer no hi ha hagut gaires novetats o canvis destacables en el seguiment faunístic del Parc Fluvial del Besòs, atès que són molt poques les espècies que ja comencen la seva migració cap a les zones de cria més nòrdiques. Així, durant els censos quinzenals únicament s’ha constatat l’arribada significativa de gavines corses (Larus audouinii), amb un màxim de 20 exemplars a la desembocadura.

Parc Fluvial Besòs Es van anellar 46 exemplars de 10 espècies

El mosquiter comú, ocell més destacat de la jornada d’anellament científic d'ocells al Parc Fluvial del Besòs

Cuereta blanca. Autor: Enrique Gómez
Cuereta blanca. Autor: Enrique Gómez
07/03/2024

L’espècie destacada de la jornada d’anellament científic que es va fer el diumenge 3 de març al Parc Fluvial del Besòs va ser el mosquiter comú (Phylloscopus collybita), amb un total de 20 exemplars anellats i una cotxa blava. Es van anellar un total de 46 exemplars de 10 espècies diferents.

Garraf Van retirar seneci

El Cercle de Voluntaris extreu plantes invasores al dipòsit controlat de la vall d’en Joan, al Parc del Garraf

Una voluntària recollint el seneci. Autor: Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals
Una voluntària recollint el seneci. Autor: Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals
05/03/2024

El Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals va retirar plantes invasores al dipòsit controlat de la vall d’en Joan, al Parc del Garraf, el dissabte 2 de març. En concret, van retirar seneci (Senecio pterophorus), una planta invasora que és tòxica per als animals de pastura, entre d’altres.

Montnegre-Corredor Hi serà tot el març i de maig a final d’any

L’exposició sobre el Parc del Montnegre i el Corredor s’instal·la al Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva

L'exposició es pot visitar a la sala polivalent. Autor: Museu de la Pagesia de Fogars
L'exposició es pot visitar a la sala polivalent. Autor: Museu de la Pagesia de Fogars
05/03/2024

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva, que és també Punt d’Informació, acull l’exposició itinerant del Parc del Montnegre i el Corredor. L’exposició complementa a la perfecció l’àmbit del Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva, centrat en la vida rural a la Catalunya dels segles XVII al XIX. Està situada a la sala polivalent d’aquest equipament i es podrà visitar gratuïtament durant tot el mes de març, amb una interrupció a l’abril, i des del maig fins a finals d’any.

Sant Llorenç-Obac Directius de Huawei i de la UICN van visitar el Parc aprofitant l'estada pel Mobile World Congress

Nova càmera i receptor GPS per al seguiment, per segon any, de l'àliga cuabarrada del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac en el marc del projecte Tech4Nature

Imatge captada per la nova webcam
Imatge captada per la nova webcam
05/03/2024

Ha començat, per segon any, el seguiment de la nidificació de la parella d'àligues cuabarrades (Aquila fasciata) del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, en el marc del projecte Tech4Nature, que es desenvolupa en col·laboració amb la Llista Verda de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i el programa Tech4ALL de Huawei. Com a novetat, s'estrena una càmera web instal·lada dins del niu, que permetrà fer un seguiment més exhaustiu de la parella de rapinyaires. El divendres 1 de març, directius de Huawei i del seu programa Tech4All, així com de la UICN, van visitar el Parc per aprofundir en el projecte, aprofitant la seva estada amb motiu del Mobile World Congress de Barcelona.

S'estan mostrant 1 - 10 de 20 resultats.

#language("interest")