Invertebrats
El gran grup dels invertebrats comprèn totes les espècies animals excepte els els vertebrats. És un grup molt ampli i heterogeni que no té valor filogenètic ni sistemàtic perquè inclou totes aquelles espècies que es caracteritzen per no disposar de columna vertebral, i això vol dir que en formen part des dels protozous (organismes unicel·lulars) fins als cefalòpodes (com ara els pops) o els artròpodes (per exemple les aranyes).
Molts invertebrats es caracteritzen per disposar d'un esquelet extern per protegir-se (per exemple la closca dels cargols).
A grans trets presenten dues grans estructures anatòmiques que els diferencien: n'hi ha que tenen simetria radial amb el cos circular i la boca en posició central (per exemple les meduses, les estrelles de mar o els eriçons de mar), i la resta que són la gran majoria que tenen simetria bilateral, caracteritzada per l'existència d'un pla sagital que divideix el cos en dues meitats (dreta i esquerra) especularment idèntiques. Tenen simetria bilateral, per exemple, tots els insectes.
Els invertebrats representen el 95% de les espècies presents al nostre planeta. I dins dels invertebrats, els artròpodes en representen el 80% amb més d'un milió d'espècies descrites i en són per tant el grup majoritari. Han colonitzat tots els medis tant aquàtics com terrestres.
Malgrat aquesta enorme abundància, els invertebrats continuen essent força desconeguts en comparació amb els vertebrats.
Podem classificar els invertebrats en 6 grans grups:
Anèl·lids (Annelida)1
Grup d'invertebrats caracteritzats per tenir una estructura allargada i segmentada en anells. Són els anomenats popularment cucs, i inclouen espècies prou conegudes com els cucs de terra o les sangoneres. Viuen en aigües dolçes o marines i també en ambients terrestres humits. Es mouen mitjançant moviments d'estirament i contracció. No tenen exosquelet de protecció.
Artròpodes (Arthropoda)2
És amb diferència el grup més nombrós de tots els invertebrats (més d'un milió d'espècies conegudes). Deuen el seu nom al fet de tenir potes articulades, i una de les seves característiques més importants és que tenen el cos segmentat i recobert per un esquelet extern rígid i alhora lleuger, l'exosquelet o cutícula, fabricat pel mateix organisme. Els ulls de molts artròpodes són compostos.
Es classifiquen en quatre grups:
- Insectes tenen 6 potes, el cos dividit en tres parts (cap, tòrax i abdomen) i antenes. Són el grup dominant dels artròpodes i de tots els invertebrats. La majoria amb capacitat de volar. Ex: abelles, mosquits i mosques, papallones, formigues, escarabats.
- Aràcnids: tenen 8 potes, cos dividit en 2 parts (prosoma i opistosoma), no tenen antenes, són terrestres i majoritàriament carnívors. Presència de quelícers. Ex: aranyes, paparres i escorpins.
- Crustacis: tenen 10 potes i el cos dividit en 3 parts (cap, tòrax i abdomen). Tenen antenes. Viuen en ambients aquàtics, la majoria són espècies marines però també n'hi ha d'aigua dolça. Inclouen les gambes, les llagostes o els crancs. A casa nostra, el cranc de riu autòcton està fortament amenaçat (Austropotamobius pallipes).
- Miriàpodes: popularment coneguts com a "milpeus". Tenen el cos constituït per un cap i un cos llarg, amb molts segments i moltes potes. Tenen l'exosquelet menys impermeable i necessiten viure en ambients humits i frescos. Exemples: l'escolopendra o el porquet de Sant Antoni.
Mol·luscs (Mollusca)3
És el segon grup més nombrós d'invertebrats (més de 90.000 espècies), rere els artròpodes. Majoritàriament marins, també colonitzen les aigües continentals i el medi terrestre. Són el grup d'organismes més nombrós al medi marí. És un grup molt divers de morfologia. Una de les característiques compartides per la gran majoria és la presència d'un cos tou protegit per una closca que segrega el mateix animal, tot i que algunes espècies han evolucionat fins a perdre-la.
Tres són els grups principals de mol·luscs existents actualment (hi ha grups taxonòmics extingits):
- Gastròpodes: és el grup més nombrós dels mol·luscs, i l'únic que ha colonitzat el medi terrestre. S'estructuren en cap, peu musculós per arrossegar-se i una closca que els serveix d'amagatall i protecció. En aquest grup hi trobem per exemple els cargols, els llimacs o les llebres de mar (opistobranquis).
- Bivalves: els bivalves són mol·luscs exclusivament aquàtics, caracteritzats per tenir una conquilla o closca separada en dues valves simètriques articulades. Són bivalves ben coneguts les ostres, les cloïsses, les petxines, els musclos.
- Cefalòpodes: els cefalòpodes, del grec kephalópoda que significa "cap-peu" són el grup de mol·luscs marins que inclouen els pops, sèpies i calamars. Els cefalòpodes tenen un cap gran, amb tentacles amb ventoses al seu voltant que protegeixen la boca. Ens els cefalòpodes, els nàutils conserven la conquilla, però la resta l'han perdut o l'han interioritzat, com en el cas de les sèpies.
Cnidaris, Equinoderms i Porífers
Els altres tres grups destacables, tots ells exclusivament aquàtics i majoritàriament marins són els Cnidaris (per exemple les meduses, sobretot marines), els Equinoderms (per exemple les estrelles de mar i els eriçons, tots marins) i els Porífers (per exemple les esponges, totes marines).
Els tres primers grups (anèl·lids, artròpodes i mol·luscs) són els que trobarem en els parcs naturals de la Xarxa, i els tres darrers grups inclouen majoritàriament espècies d'ambients marins.
Els macroinvertebrats aquàtics són un grup divers d'invertebrats que es caracteritzen per viure en hàbitats d'aigua dolça.
1Anèl·lids (Annelida) - 2Artròpodes (Arthropoda) - 3Mol·luscs (Mollusca)