L'Informatiu dels parcs

Montseny Actuació conjunta amb els Agents Rurals per portar les tanques i el material

El Parc Natural del Montseny tanca l’accés a les mines per protegir els ratpenats i evitar els possibles accidents de persones

06/06/2024

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny ha començat a tancar l’accés a les antigues explotacions mineres del massís amb l’objectiu de protegir les colònies de ratpenats i evitar possibles accidents a les persones que hi accedeixen. El dijous 30 de maig, el Parc Natural va comptar amb el suport del cos d’Agents Rurals (Grup de Suport de Muntanya i Grup de Suport Aeri) del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya per fer arribar el material per a tancar tres accessos en una d’aquestes antigues mines.

En el massís del Montseny, a principis del segle passat hi havia una activitat minera important. Hi ha moltes mines abandonades que actualment es consideren hàbitats d’alt interès de conservació perquè han estat ocupades per fauna invertebrada i vertebrada cavernícola, com ara els ratpenats.

El Parc Natural compta amb una gran riquesa de ratpenats, concretament amb 21 de les 30 espècies catalanes. La meitat estan incloses al catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (Decret 172/2022), fet que posa de relleu la responsabilitat de conservació del Parc Natural pel que fa a aquest ordre de mamífers. Entres les espècies cavernícoles del Montseny destaquen el ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii) i les ferradures gran i petita (Rhinolophus ferrumequinum i R. hipposideros respectivament). Una altra espècie cavernícola d’hàbits forestals, que ha aparegut esporàdicament durant les migracions a mines del Montseny, és el ratpenat de ferradura mediterrània (Rhinolophus euryale).

Es tracta d’espècies protegides que utilitzen les cavitats de les mines per hivernar, per criar o com a refugis de pas durant les seves migracions. Un exemple és el miler de ratpenats de cova que es concentren a les mines del Montseny durant les seves migracions dels refugis d’hivernada (procedents del massís del Garraf o de Sant Llorenç del Munt) a la costa mediterrània, on crien aprofitant l’abundància de mosquits dels que s’alimenten.

Seguretat i conservació

En els últims anys, el Parc Natural ha detectat un increment constant de persones que entren a les mines abandonades, on hi ha un alt risc d’accidents pel despreniment que hi ha i per l’existència de pous de ventilació molt profunds.

La presència humana en aquests indrets provoca un gran perjudici a la fauna cavernícola i, en especial, als ratpenats perquè impedeixen el seu descans diürn, obligant-los a una despesa energètica que necessiten per a les seves llargues migracions. Per aquests motius, el Parc Natural del Montseny està promovent el tancament de les cavitats del massís amb la col·laboració del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Aquesta col·laboració del Grup de Suport de Muntanya i del Grup de Suport Aeri del Cos d’Agents Rurals ha permès el transport aeri del material i ubicar-lo en indrets de difícil accessibilitat, per poder fer el tancament d’accessos a antigues mines i evitar la freqüentació de persones en aquest hàbitat d’alt interès de conservació.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Geologia, fauna, vertebrats, Gestió del medi, Montseny, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials