caes

Sant Llorenç-Obac Entre el 16 de juny i el 30 de novembre

Tornen les visites a la cova de Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

10/06/2024

Les visites a la cova de Mura tornen el diumenge 16 de juny i es podran fer els caps de setmana i festius fins al 30 de novembre, amb l'excepció d'algunes dates, com ara el 29 i 30 de juny, i es podrien tancar puntualment si el risc d'incendi és molt elevat (nivell 3 del Pla Alfa). Durant juliol i agost es faran amb un mínim de 8 participants. Cal inscripció prèvia. Per no interferir amb la hivernació dels ratpenats que habiten a la cova, les visites tornaran a partir de l'1 d'abril del 2025, quan ja hagin marxat les colònies reproductives de primavera del Parc Natural.

El 2021 es va inaugurar l'adequació de la cova de Mura per tal que es pogués visitar de forma segura. Les visites guiades a la cova es fan tots els dissabtes, diumenges i festius fins al darrer cap de setmana de novembre des del Centre d’Informació de Mura i és necessari fer reserva prèvia al telèfon 629 822 714 (Laia Miralta), ja que hi ha limitació d'aforament. És important tenir en compte que, si bé la cova té una longitud de 160 metres i és força planera, per arribar-hi cal fer una hora de pujada per un camí de muntanya amb fort desnivell. Durant aquest trajecte, la guia explica el paisatge i la seva història: Mura i el passat pagès, la natura de l’entorn, etc.

La sortida és a les 10.45 h del matí, la visita a l'interior de la cova dura uns vint minuts i la tornada al Centre d'Informació de Mura acostuma a ser cap a les 14 h. El preu és de 6 euros els adults, i 4 euros els menors d'entre 6 i 12 anys i majors de 65 anys. Cal portar frontal, bon calçat i aigua. A l'estiu és convenient portar posada protecció per al sol i, tot l'any, mínim un jersei d'abric per a l'interior de la cova, que es troba a 12ºC de temperatura. Les visites es poden fer també per a grups escolars els dies feiners sota demanda.

A les seves parets es poden veure formacions d'estalagmites i estalactites i, especialment, les curioses cristal·litzacions plomoses d’aragonita, conegudes com a flos ferri. A més, la cova acull una fauna molt interessant i, per exemple, a l'hivern els ratpenats s’hi aixopluguen per passar-hi els dies més freds. També hi ha un escarabat que només es troba en algunes coves i avencs dels massissos de Sant Llorenç i de Montserrat.

Les visites organitzades a la cova de Mura es van iniciar el 1996 amb l’acompanyament d’un guia per donar informació als visitants i, alhora, fer el control dels visitants per evitar danys al patrimoni geològic i faunístic de l'indret. El personal estava contractat per l’Ajuntament de Mura, activitat en conveni amb la Diputació de Barcelona. L'any 2015, però, es van aturar les visites per fer-hi feines d’adequació de la visita que van consistir en la instal·lació d’il·luminació i la col·locació de passeres per garantir la seguretat dels visitants. Les feines d’adequació constitueixen un avenç en la qualitat de la visita i suposen un millor control del circuit dels visitants dins la cova, ja que impedeixen que arribin a llocs sensibles on podrien malmetre els cristalls d’aragonita o afectar la població de l’escarabat endèmic del massís Troglocharinus kiessenwetteri.

Visita virtual en 360º

Així mateix, també es pot fer una visita virtual 360º a la cova de Mura que permet moure’s per l'interior amb comoditat i des de casa, acostant-se i allunyant-se de l’entrada, parets, passadissos i minerals que s’hi poden veure. L'experiència, a més, es complementa amb materials digitals, com ara vídeos i pàgines web.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, fauna, vertebrats, Gestió del medi, Sant Llorenç-Obac, Turisme sostenible, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,