caes

Garraf A la finca de Can Grau

Recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf

15/02/2016

El Parc del Garraf ha recuperat el conreu de la col brotonera o espigall, una hortalissa originària d'aquesta zona, concretament a la finca de Can Grau. El projecte, promogut per la Fundació Miquel Agustí, dedicada a la recuperació de varietats agrícoles tradicionals i productes autòctons, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Parcs Naturals, comporta una línia de recerca entorn aquesta varietat tradicional, posant les bases per a la millora del seu rendiment en explotacions productores al Parc del Garraf.

La presentació del "Projecte de recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf", realitzada el passat dijous 11 de febrer als camps de cultiu de Can Grau, va comptar amb l'assistència del diputat adjunt d'Espais Naturals, Jesús Calderer, l'alcaldessa d'Olivella, Marta Verdejo, la presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet, i la presidenta de l'Associació Espigalls del Garraf, Montse Marcé, així com membres de la Fundació Miquel Agustí, promotors de la iniciativa.

El projecte ha comportat la realització d'un estudi que ha permès la identificació de les parcel·les agràries en actiu i en desús dins el parc, i s'ha condicionat per a l'ús agrícola una de les parcel·les de la finca de Can Grau. De la mateixa manera, s'ha iniciat un programa de millora per característiques agromorfològiques que finalitzarà la primavera del 2016, amb l'objectiu de poder posar a disposició dels productors una varietat més productiva i molt lligada a la morfologia de la varietat tradicional i aconseguir una rendibilitat econòmica a les explotacions que la produeixin.

La presentació va completar-se amb una degustació d'aquesta varietat tradicional d'hortalissa oferta pel restaurant Les Piques, d'Olivella, i servida amb vi de Can Ràfols dels Caus (restaurant i celler membres del Parc a taula).

Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera (brassica oleracea) que corresponen a fases diferents del creixement d'aquesta planta originària de la zona del Garraf. Durant els mesos d'octubre i novembre li creixen uns brots amb molta fulla, que són els brotons, i al gener, abans que tingui lloc la floració, apareixen els espigalls -inflorescències immadures-, que es poden collir fins al març.

Aquestes hortalisses tenen unes propietats nutritives destacables en vitamines i minerals, amb un contingut elevat en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra i, com la resta de germanes de la família de les crucíferes, contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. També tenen un valor energètic molt baix i un contingut alt en fibra.

El "Projecte de recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf" ha estat promogut des de la Fundació Miquel Agustí, vinculada amb l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona. ESAB - UPC i dedicada a la recuperació de varietats agrícoles tradicionals i productes autòctons, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Parcs Naturals. La seva realització comporta una línia de recerca entorn d'aquesta varietat tradicional, tot posant les bases per a la millora del seu rendiment en explotacions productores dins el mateix Parc del Garraf.

Podeu veure un vídeo de la presentació del projecte a l'enllaç següent.

compartir

Font de la informació: Diputació de Barcelona

Categoria: Garraf, Biodiversitat, Parc a taula, Recerca i seguiment, flora, general,