El Parc Natural de la Serra de Collserola presenta la memòria 2016-2024 del programa Alimentem Collserola
Tomàquet Mandó, una varietat pròpia de Collserola. Autoria: Parc Natural de la Serra de Collserola
Pràctica de silvopastura a l'espai natural. Autoria: Parc Natural de la Serra de Collserola
Apiari didàctic a Collserola. Autoria: Parc Natural de la Serra de Collserola
El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola publica la memòria d'activitats dels dos cicles d'intervenció (2016-2021 i 2021-2024) del programa Alimentem Collserola duts a terme fins avui. El document Alimentem Collserola! Transició agroecològica a la Serra de Collserola. Memòria 2016-2024 recull els avenços d'aquests vuit anys per impulsar sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles i reactivar l'activitat agrària al territori. La publicació neix amb la voluntat de fer balanç del procés i recollir els principals reptes, aprenentatges i fites assolides per promoure la transició agroecològica al Parc Natural de la Serra de Collserola.
Alimentem Collserola és un programa impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, el Papiol, Molins de Rei, Cerdanyola del Vallès i l'EMD Valldoreix. Els dos primers cicles han comptat amb la dinamització de l'equip tècnic de la cooperativa Arran de terra.
Les dades més rellevants dels vuit anys
La memòria presenta una radiografia de la situació del sector agrari al Parc Natural de Collserola, amb dades sobre la dimensió ecològica, social i econòmica del sector, i un recull de la percepció de la pagesia sobre els seus principals esculls.
També s'hi fa una panoràmica de les accions tractor i els serveis estructurals que s'han desenvolupat al llarg d'aquests anys per donar suport a la pagesia i que han quedat com a eines de gestió del Consorci. És el cas d'Arrela't (el servei d'assessorament integral a la pagesia), el Contracte Agrari de Collserola (sistema de remuneració pels serveis ecosistèmics que proporciona la pagesia), la maquinària compartida o les eines per promoure la recuperació de finques agroforestals al Parc.
El Parc Natural de la Serra de Collserola acull actualment 24 explotacions agroramaderes actives que donen feina directa a 58 persones. Aquesta activitat productiva conviu amb un entorn natural protegit, on també es registren 230 apiaris i prop de 700 animals que pasturen en règim extensiu, tot contribuint al manteniment del mosaic agroforestal. La vinculació amb la pagesia local s'ha vist reforçada a través de 442 actuacions subvencionades pel Contracte Agrari de Collserola (CAC) en les tres convocatòries realitzades fins ara, amb una inversió pública superior als 230.000 euros.
Més enllà de la producció, la tasca educativa i de sensibilització ambiental hi té un pes important, amb més de 20 activitats anuals adreçades a centres educatius i entitats del territori. Aquesta activitat es caracteritza també per un alt grau de compromís amb la sostenibilitat i la biodiversitat: la meitat de les explotacions tenen el segell d'agricultura ecològica i el 90 % treballen amb varietats locals o races autòctones. Un exemple d'aquest impuls és la recuperació i promoció del tomàquet tradicional "Mandó de Collserola", que ja compta amb producció pròpia i la dedicació d'una festa anual.
El compromís de futur
La publicació de la memòria coincideix amb la presentació del Pacte de municipis de Collserola per l'agroecologia, un acord entre els municipis implicats en el projecte Alimentem Collserola per deixar constància dels esforços comuns dels últims anys i de la voluntat de continuar avançant en la transició agroecològica del Parc Natural.
Amb aquesta publicació, s'engega un 3r cicle del programa Alimentem Collserola (2025-2028), que a partir d'ara comptarà amb la dinamització de la cooperativa L'Ortiga i respondrà als nous reptes de la pagesia i dels sistemes alimentaris locals.
Una campanya per posar en valor aquest programa
Amb l'objectiu de difondre les fites aconseguides aquests vuit anys, així com l'aprovació del Pacte, el Consorci posa en marxa una campanya de comunicació a través dels canals d'Instagram del Parc Natural (@parcncollserola), del programa Alimentem Collserola (@alimentemcollserola) i de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (@xarxadeparcs).
Font de la informació: Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Memòries,