Montnegre-Corredor L’espècie es troba en regressió dins l’espai natural

Es repobla l'estepa d'arenal, una espècie amenaçada a Catalunya, al Parc del Montnegre i el Corredor

04/06/2025

El Parc del Montnegre i el Corredor ha estat escenari d’una actuació destacada per a la conservació de l’estepa d’arenal (Cistus halimifolius), una planta catalogada com a “vulnerable” al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya. Aquesta espècie, una cistàcia endèmica de la Mediterrània occidental, es pròpia principalment d'ambients litorals, sovint sorrencs, i s'ha fet rara en les darreres dècades arran de la massiva ocupació urbana del litoral. La regressió de l'espècie al Parc del Montnegre i el Corredor se suposa que deriva de la pèrdua de les pràctiques forestals i ramaderes tradicionals, que han comportat el tancament de la vegetació, agreujat per l'arranjament de camins i la sequera viscuda els últims anys.

A Catalunya, l'estepa d’arenal només es conserva en vuit localitats principals situades entre l'Hospitalet de l'Infant i Palafolls, amb presència dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona als parcs del Garraf i del Montnegre i el Corredor. Precisament, la localitat de Palafolls-Tordera, situada al límit nord de la distribució catalana de l'espècie, ha estat objecte d’una actuació prioritària. Aquest espai és vigilat regularment pel personal tècnic del Parc del Montnegre i el Corredor i pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, que han constatat una disminució preocupant del nombre d'exemplars en els darrers anys a causa del tancament progressiu de l'hàbitat i de la pèrdua accidental de plantes durant actuacions de manteniment de camins, així com episodis de sequera viscuts en els darrers anys.

Enfront d'aquesta situació, la Diputació de Barcelona i el Servei de Fauna i Flora han engegat un projecte conjunt per afavorir la recuperació de l'espècie, amb l'objectiu de crear nous nuclis poblacionals i millorar l'estat dels existents. L'any 2022 es van recol·lectar llavors de la població local dins el projecte de conservació ex-situ de flora amenaçada impulsat pel Servei de Fauna i Flora i executat per Forestal Catalana. Les llavors van germinar amb èxit i les plàntules obtingudes, un cop van arribar a la mida òptima, es van preparar per ser reintroduïdes al medi natural.

Al febrer de 2025 es van identificar les zones més adequades per al trasplantament i s'hi van fer treballs previs d'aclarida per afavorir l'adaptació dels nous exemplars. Posteriorment, Forestal Catalana va plantar un total de 185 plantes de Cistus halimifolius, distribuïdes en set localitats dins del Parc del Montnegre i el Corredor. A més, en aquelles zones més exposades al risc de desbrossament accidental, la colla de manteniment del Parc ha instal·lat estaques de fusta per protegir-les.

Les tasques no es limiten a la plantació: durant aquest primer estiu es preveu fer reg en cas de falta de pluges, i ja s’ha iniciat l'obertura de vegetació en una zona històricament rica en exemplars per recuperar l'hàbitat adequat per a l'espècie. Durant els propers mesos es farà un seguiment rigorós dels nous nuclis per valorar la viabilitat i l'èxit de la intervenció.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montnegre-Corredor, Biodiversitat, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials