El tomàquet Mandó de Collserola arriba a l'hort de l'escola
Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Biodiversitat, flora, Educació ambiental, general,
Tomàquet Mandó. Autor: CPNSC
La varietat de tomàquet Mandó de Collserola s'ha conservat des de fa generacions a la masia de Can Mandó, a la vessant solana del fondal de la Budellera, al nord de Vallvidrera i el Tibidabo dins del parc. Es caracteritza principalment pel seu fruit gran, ple, saborós, de forma esfèrica-aplanada i de pell fina de coloració vermell-ataronjat.
L'any 2011, el pagès de Can Mandó va fer arribar al Parc de Collserola llavors d'aquesta varietat de tomàquet. Durant quatre anys, i en el marc del Pla agropecuari del parc, la Fundació Miquel Agustí conjuntament amb els serveis tècnics del parc ha fet la selecció de la varietat per tal de fixar-ne les característiques i avaluar maneres de conrear-la.
Actualment, el consorci distribueix planter d'aquest tomàquet cada any entre els agricultors interessats. Es va ara un pas més enllà i s'anima tothom a cultivar aquesta retrobada hortalissa a la seva escola. Consegüentment, es disposa de llavors per als centres docents que en desitgin.
El cicle del tomàquet és diferent dels cicles escolars. Habitualment, els mengem a l'estiu, quan a l'escola es fan vacances, però, si es fa ús d'hivernacles o de les pròpies aules, ambients protegits del fred, es podrà avançar una mica el cicle i aconseguir tomàquets abans d'acabar les classes.
És possible demanar les llavors i informació al Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc (cdre@parccollserola.net).
Els productors del Parc de Collserola que participen en el projecte de recuperació de la varietat de tomàquet Mandó són els següents:
Can Mandó (Vallvidrera - Barcelona), Can Domènec (el Papiol / Sant Cugat del Vallès), La vinya de Can Font (el Papiol), Can Bofill (Molins de Rei), L'ortiga / Can Montmany (Valldoreix / Sant Cugat del Vallès), El Llaurador de la Floresta (Sant Cugat del Vallès), Can Vilagut (Molins de Rei) i Can Santoi (Molins de Rei).
Més informació sobre el tomàquet Mandó, aquí.
Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Biodiversitat, flora, Educació ambiental, general,
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some cookies on the website to facilitate its use: