caes
Conservació de la Biodiversitat

Conservació de la Biodiversitat

Navegació

Conveni de no aprofitament forestal per protegir una roureda de la carena del Parc del Montnegre i el Corredor

Non-forestry use agreement to protect an oak forest from the ridge of the Montnegre i el Corredor Park



Autor: Parc del Montnegre i el Corredor

Tipus d'experiència

Maneig hàbitats/ecosistemes


Objecte de conservació sobre el qual actua

  • Fauna liró gris (Glis glis)
  • Flora roure de fulla gran (Quercus petraea), el roure africà (Quercus canariensis), Hypericum pulchrum, Stachys alpina, Asperula laevigata, Blechnum spicant, entre d’altres.
  • Gestió d’hàbitats /ecosistemes roureda de roure de fulla gran (Quercus petraea) i de roure africà (Quercus canariensis)

 


Data

01/01/2015 - dataF


Paraules clau

Roureda; Quercus petraea; Quercus canariensis; liró gris; Glis glis; caixes refugi


Keywords

Oak forest; Quercus petraea; Quercus canariensis; edible dormouse; Glis glis; nest boxes


Àmbit territorial

Montnegre i el Corredor


Persona de contacte/responsable

Nom: Mireia Vila Escalé
Correu electrònic: p.montnegre@diba.cat


Instrument de planificació sobre el qual s’emmarca

Pla de seguiment i recerca del parc del Montnegre i el Corredor, Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal de la finca de la Casa Vella i Pla de conservació de la flora vascular del Parc del Montnegre i el Corredor


Situació de partida

La roureda de la carena del Montnegre la conformen dues espècies, el roure de fulla gran (Quercus petraea) i el roure africà (Quercus canariensis), les quals tenen un elevat interès biogeogràfic i una contribució en quant a la superfície total de Catalunya gens menyspreable. L’hàbitat que forma el roure africà apareix en l'Annex I de la Directiva d'hàbitats (codi corine 41.774) i es considera que té un elevat interès de conservació i un grau d’amenaça màxim, a causa, entre d’altres, de les tallades forestals inadequades que causen pèrdua de naturalitat i grau de maduresa de la massa, i també per la substitució de l’hàbitat.

L’objectiu de la directiva és mantenir l’àrea de distribució actual coneguda i proposa per la ZEC Serres del Litoral Septentrional (on el Parc del Montnegre i el Corredor hi és inclòs) la compra o adquisició de drets de tala de petits rodals madurs, deixant-los en evolució natural (ACORD GOV/150/2014, de 4 de novembre, pel qual es declaren zones especials de conservació de la regió biogeogràfica mediterrània, integrants de la xarxa Natura 2000). El liró gris (Glis glis) és un petit mamífer que té molt d’interès al Parc i que només es troba a la roureda situada a la carena del Montnegre, i que al seu temps és un hàbitat que coincideix amb el límit de distribució meridional de l’espècie. El seguiment del liró gris efectuat en els darrers 12 anys en el marc del Pla de seguiment i recerca del Parc ha permès observar que a nivell tròfic és una espècie altament depenent de l’hàbitat de roureda.

Associada a la roureda existeix flora prioritària i d’interès contemplada al Pla de conservació de la flora vascular del Parc del Montnegre i el Corredor. En són exemples Hypericum pulchrum, Stachys alpina i Asperula laevigata, Blechnum spicant, entre d’altres.

La finca de la Casa Vella no comptava amb un Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal però l’any 2015 el propietari va sol·licitar permís per realitzar aprofitaments forestals a la roureda, els quals comprometen el seguiment del liró, l’hàbitat de roureda i la flora prioritària que l’allotja.

La Diputació de Barcelona ofereix la possibilitat de signar un conveni amb la propietat per no talar una part de la roureda i de donar-li suport tècnic qualificat per la redacció del Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal de la finca de la Casa Vella per tal de realitzar una gestió sostenible i compatible amb la conservació dels valors ambientals de la carena del Montnegre.


Objectiu(s) de l'acció

  • Deixar sense efecte una part dels aprofitaments forestals (3,97 ha) sol·licitats durant un període de 20 anys (any 2036) a la finca la Casa Vella a la carena del Montnegre.
  • Redactar un instrument d’ordenació forestal de la finca per tal col·laborar en la conservació de la roureda del Montnegre i de la fauna i la flora associada, dins de la finca de la Casa Vella, al Parc Montnegre i el Corredor.
  • Compensar econòmicament al propietari pels beneficis que deixa de percebre amb aquesta iniciativa.


Accions concretes previstes/realitzades

  •  Reunions amb la propietat
  • Redacció del conveni
  • Redacció del PTGMF de la finca
  • Seguiment posterior per assegurar que no s’aprofiten les hectàrees compensades en el conveni

Resultats obtinguts

S’ha redactat i aprovat el conveni de forma que s’han preservat les 3,97 ha de roureda de la carena del Montnegre que és  l’hàbitat del liró gris i una zona de seguiment d’aquesta població.


Difusió dels resultats

Publicació de l’acció de conservació i notícia.


Dificultats trobades

Ajustar la justificació de la necessitat del conveni en els termes administratius requerits. Dilatació dels tràmits necessaris i les esmenes del Centre de la Propietat Forestal fins assolir l’aprovació del PTGMF.


Data d'elaboració de la fitxa

18/01/2018


Wiki de conservación d'Europarc

#language("interest")