Collserola
Gràcies al treball conjunt dels diferents tècnics implicats

Alliberament d'un pollet de duc localitzat a Collserola

$urlFileEntry

Pollet de duc. Autor: EBC-Biologia

16/05/2018

L’exemplar de duc (Bubo bubo) va ser alliberat a un espai natural proper a Collserola mitjançant la tècnica de l’adopció silvestre o Fostering.

El pollet va ser localitzat per uns visitants del Parc que el van portar fins al Centre de Fauna de Torreferrussa. Allí, els tècnics del Centre van aconseguir que recuperés pes i millorés ràpidament. Un cop recuperat, i gràcies a l’assessorament i treball de l'Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona, es va procedir alliberar-lo al medi mitjançant la tècnica de l’adopció silvestre o Fostering.

Aquesta tècnica consisteix a deixar-lo en llibertat amb uns nous progenitors adoptius que ja tinguin pollets d’una mida semblant. L’individu adoptiu és alimentat pels adults durant tot el període d’emancipació, que dura uns quatre mesos, fins que té capacitat per a marxar del niu.

Cal destacar la importància del treball conjunt entre els visitants de la serra, els guardes i biòlegs del Consorci del Parc Natural de Collserola, els tècnics i veterinaris del Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrusa i els investigadors de l’Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona. El seguiment conjunt de l’evolució de l’individu ha permès posar-lo en llibertat de manera exitosa.

La causa de l’abandonament per part dels adults es desconeix, però es tracta d’un comportament estrany en aquesta espècie, ja que el duc -igual que molts altres ocells- alimenten els pollets encara que hagin caigut o s’hagin allunyat del niu.

L’anàlisi posterior del lloc on s’ha localitzat el niu abandonat fa pensar com una possible causa l’alta freqüentació de l’espai. La presència, a més, d’un amagatall furtiu per a fer fotografies, fa deduir que els adults van abandonar la zona degut a l’alt grau de molèsties que patien. Aprofitem per recordar que la fotografia de fauna salvatge en el medi natural està regulada per llei i necessita d’autorització expressa.

El duc (Bubo bubo) és el rapinyaire nocturn més gran. Se’l reconeix pels seus ulls grossos i de color taronja i pels dos plomalls que té al cap i que recorden unes orelles. A Collserola és un nidificant escàs. Des de l’Estació Biològica del Parc Natural es fa el seguiment anual de les parelles reproductores i de l’èxit reproductiu.

Podeu llegir la historia complerta d’aquest duc al web de l’Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona en aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Collserola, Biodiversitat, fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Divulgació,