Collserola
Voleu participar-hi?

Campanya del Projecte de participació en l'erradicació de l'ailant

$urlFileEntry

Ailants. Autor: CPNSC

15/07/2019

El 3 de juliol es va fer al Centre d’Informació del Parc una reunió amb representants de diferents associacions veïnals i entitats, tècnics d’ajuntaments i del Consorci. La trobada va servir per valorar la campanya de l’any passat i consensuar les diferents activitats a realitzar aquest 2019.

L’ailant és una espècie vegetal que està àmpliament distribuïda per tot el Parc Natural. Una gran capacitat de rebrotar, l’elevada taxa de creixement i la gran producció de llavors la fa extremadament invasora. Des de l’any 2004, el Consorci està duent a terme el tractament herbicida com a principal mesura de control, així com també l’arrencada puntual de peus petits de llavor. Eliminar-la, però, és molt complicat. Cal fer una feina continuada i intensiva.

L’existència de parcel·les privades dins del Parc complica la total eficàcia del tractament, raó per la qual la implicació de les associacions veïnals i ambientalistes vinculades a les zones habitades del Parc Natural, i el treball conjunt d’aquestes, l’administració i els propietaris privats, és imprescindible.

L’any 2014 va començar aquesta col·laboració que ha continuat fins a l’actualitat. El Projecte de participació en l’erradicació de l’ailant funciona per campanyes anuals. A més de les diferents activitats de divulgació sobre el tema, una part important dels esforços es destinen a la detecció, el mapeig i el seguiment dels arbres que hi ha tant a zones públiques com privades, i a parlar amb els veïns i veïnes perquè accedeixin al fet que el Consorci faci el tractament fitosanitari a les segones. 

A la campanya del 2018, un dels aspectes que va prendre més força va ser la realització de diferents porta a porta, a càrrec d’alumnes de quatre centres educatius. Aquest tipus d’activitat permet contactar amb els veïns i veïnes in situ, parlar amb ells sobre la problemàtica, saber si hi ha o no ailants a les diferents finques i, si n’hi ha, demanar la seva aprovació perquè es faci el tractament.

Des de l’any 2004 fins al 2018, s’han tractat 77.483 ailants. L’any 2018 en concret van ser 5.058 arbres, dels quals, 839 (un 16,49 %) es trobaven en finques privades. El cost total del tractament va ser de 8.482 euros, al qual caldria afegir el pressupost que van destinar propietaris i ajuntaments a tallar i treure els arbres tractats.

De cara a aquest any  2019, alguns objectius de la campanya són els següents:

· A més de fer divulgació general sobre la problemática amb xerrades, díptics, etc., editar un pòster per informar sobre un aspecte concret: el mal que ocasionen els ailants ens els murs, terres i altres construccions dels jardins.

· Fer porta a porta en algunes zones de Vallvidrera que van quedar pendents el 2018 i al Rabassalet.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Collserola, Biodiversitat, flora, Recerca i seguiment, Gestió del medi,