caes

Collserola El 15 de juny va començar el període de risc d’incendi forestal i prohibició de fer foc

El Parc Natural de la Serra de Collserola demana prudència per prevenir incendis forestals

26/06/2024

Entre el 15 de juny i el 15 de setembre està en vigència el Decret 64/1995 de prevenció d’incendis forestals a Catalunya. En començar aquesta prohibició, el Dispositiu de Prevenció d’Incendis de l’àrea metropolitana ja portava més de tres setmanes en funcionament. Tot i les darreres pluges, els boscos encara no s’han recuperat de la sequera acumulada i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola demana prudència a la ciutadania davant la situació crítica de la vegetació. 

La campanya de vigilància activa del Dispositiu de Prevenció d’Incendis de l’àrea metropolitana està formada per dotze torres de guaita, un equip de suport mòbil que patrulla per la xarxa de camins, l’equip de guardes del Parc i una central de comandament i comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc Natural.

Enguany s’ha actualitzat el protocol d’actuació en situació de risc alt o extrem d’incendi forestal, incorporant els quatre nivells del Pla Alfa dels Agents Rurals, segons el risc d’incendi i les accions que es prenen en cada situació. A més, en els camins que no disposen de tancament amb cadenat, s’han instal·lat cartells reversibles per senyalitzar la prohibició de pas, excepte veïnat i serveis.

Mesures de prevenció d’incendis forestals

En aplicació del Decret de la Generalitat de Catalunya pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals, es recorda que a menys de 500 metres de terrenys forestals resta prohibit encendre foc, sigui quina sigui la seva finalitat, també cremar rostolls, marges i restes d’aprofitament forestals, agrícoles o de jardineria, així com fer focs d’esbarjo (excepte barbacoes amb mataguspires i fogons de gas utilitzats en àrees de lleure recreatives, zones d’acampada o parcel·les d’urbanitzacions).

Les prohibicions també abasten el llançament d’objectes encesos, l’abocament d’escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena, així com el llançament de coets, petards, globus, fanalets i focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc. Així mateix, no es pot utilitzar bufadors o moles de tallar ferro en obres dins de terrenys forestals. Aquestes mesures són especialment significatives per la revetlla de Sant Joan i els dies previs i posteriors a aquesta data. De manera que, si es detecta foc o una columna de fum, cal trucar al telèfon 112.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

Categoria: Gestió del medi, Collserola, Prevenció incendis, Biodiversitat, ODS,