El tomàquet Mandó de Collserola arriba a l'hort de l'escola
Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Biodiversitat, flora, Educació ambiental, general,
Tomàquet Mandó. Autor: CPNSC
La varietat de tomàquet Mandó de Collserola s'ha conservat des de fa generacions a la masia de Can Mandó, a la vessant solana del fondal de la Budellera, al nord de Vallvidrera i el Tibidabo dins del parc. Es caracteritza principalment pel seu fruit gran, ple, saborós, de forma esfèrica-aplanada i de pell fina de coloració vermell-ataronjat.
L'any 2011, el pagès de Can Mandó va fer arribar al Parc de Collserola llavors d'aquesta varietat de tomàquet. Durant quatre anys, i en el marc del Pla agropecuari del parc, la Fundació Miquel Agustí conjuntament amb els serveis tècnics del parc ha fet la selecció de la varietat per tal de fixar-ne les característiques i avaluar maneres de conrear-la.
Actualment, el consorci distribueix planter d'aquest tomàquet cada any entre els agricultors interessats. Es va ara un pas més enllà i s'anima tothom a cultivar aquesta retrobada hortalissa a la seva escola. Consegüentment, es disposa de llavors per als centres docents que en desitgin.
El cicle del tomàquet és diferent dels cicles escolars. Habitualment, els mengem a l'estiu, quan a l'escola es fan vacances, però, si es fa ús d'hivernacles o de les pròpies aules, ambients protegits del fred, es podrà avançar una mica el cicle i aconseguir tomàquets abans d'acabar les classes.
És possible demanar les llavors i informació al Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc (cdre@parccollserola.net).
Els productors del Parc de Collserola que participen en el projecte de recuperació de la varietat de tomàquet Mandó són els següents:
Can Mandó (Vallvidrera - Barcelona), Can Domènec (el Papiol / Sant Cugat del Vallès), La vinya de Can Font (el Papiol), Can Bofill (Molins de Rei), L'ortiga / Can Montmany (Valldoreix / Sant Cugat del Vallès), El Llaurador de la Floresta (Sant Cugat del Vallès), Can Vilagut (Molins de Rei) i Can Santoi (Molins de Rei).
Més informació sobre el tomàquet Mandó, aquí.
Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Biodiversitat, flora, Educació ambiental, general,
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús: