El tomàquet Mandó de Collserola consolida la seva preservació i comercialització gràcies a la pagesia local i al suport del Parc Natural
Font de la informació: Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Activitats econòmiques,
Tomaqueres de tomàquet Mandó a Can Coll. Autoria: Parc Natural de la Serra de Collserola
Sobre de llavors de tomàquet Mandó que s'ofereixen als centres escolars. Autoria: Parc Natural de la Serra de Collserola
El tomàquet Mandó de Collserola continua guanyant protagonisme com a producte emblemàtic del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquesta varietat tradicional, reconeguda pel seu fruit gran, saborós i de pell fina, es conserva des de fa generacions a la masia de Can Mandó, situada al vessant solell del fondal de la Budellera, a Barcelona. Ara, per primera vegada, l’obtenció i preservació d'aquesta hortalissa ha estat gestionada directament per l'associació Collserola Pagesa, un fet que reforça el compromís amb la pagesia local i la recuperació de varietats tradicionals.
Aquest procés s'emmarca en una iniciativa que es remunta al 2011, quan el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola va encarregar a la Fundació Miquel Agustí l'estandardització i la definició de les qualitats diferencials del tomàquet Mandó. Això va permetre la seva inclusió al Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya i l'elaboració de recomanacions per optimitzar-ne la producció. Des del 2015, el tomàquet Mandó de Collserola ha estat comercialitzat amb èxit en diferents mercats i esdeveniments agrícoles, guanyant cada cop més acceptació entre els consumidors per les seves propietats organolèptiques i pel suport que suposa a la pagesia del territori.
A més de la seva presència en fires i mercats com la Fira Agrícola de Collserola de Vallvidrera o el Mercat de Pagès de Sant Cugat, des del 2022 compta amb una festa anual pròpia a Sant Cugat del Vallès, un esdeveniment que posa en valor aquesta varietat i el seu paper en la transició agroecològica. En aquesta línia, el projecte "Alimentem Collserola" impulsa la recuperació de varietats tradicionals com el tomàquet Mandó, involucrant-hi també la comunitat educativa. Per això, els centres escolars poden accedir a sobres de llavors i materials didàctics que permeten treballar l'agroecologia a l'aula. Les persones interessades poden sol·licitar informació al Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc Natural.
Font de la informació: Parc Natural de la Serra de Collserola
Categoria: Collserola, Activitats econòmiques,
Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells. Consulteu la nostra política de privacitat