Collserola Descarregueu-vos el document a la web

Es publica la diagnosi del sistema alimentari de Collserola

06/04/2018

Es tracta d’una diagnosi participativa del sistema alimentari de l’àmbit d’influència de Collserola que analitza els reptes i les potencialitats per a la transició agroecològica del sistema alimentari a Collserola. Els resultats han estat la base per dissenyar el Pla d’Acció per a la Transició Agroecològica de Collserola, que es presentarà el proper 6 de maig a la Fira Agrícola de Collserola. 

La Diagnosi del sistema alimentari de Collserola és el resultat d’un procés participatiu realitzat al llarg del 2017 i part del 2018 en el marc del projecte Alimentem Collserola. Promoció de la Transició Agroecològica a Collserola.

S’ha dut a terme tenint en compte dues dimensions, la de la cadena alimentària, que inclou els àmbits de la producció agrària professional, la indústria alimentària, la distribució i la comercialització d'aliments i el consum alimentari; i la dimensió sociocultural, que engloba els àmbits de la producció agrària per l'autoconsum, el patrimoni agroalimentari i l'ús públic i l'educació agroecològica.

Algunes de les conclusions més rellevants són:

· La producció agrària professional es troba en una situació força difícil. Les poques explotacions agràries professionals que funcionen dins els límits del parc (al voltant d’una vintena comptant agricultura, ramaderia i apicultura) tenen en general un mida reduïda i una viabilitat precària, i en conjunt produeixen un volum d'aliments força reduït. Amb tot, darrerament s'han incorporat al sector primari nous professionals relativament joves que poden ser el germen de la renovació del sector.

· D'entre els reptes per reactivar l'activitat agropecuària professional des de la perspectiva agroecològica, destaquen la pèrdua de superfície cultivada i les dificultats d'accés a la terra, els danys als cultius que provoca la fauna salvatge i la disminució de la disponibilitat d'aigua a les finques. Pel que fa a les potencialitats, sobresurt que bona part de la pagesia de Collserola fa producció agrària ecològica i treballa amb circuits curts de comercialització; d'uns anys ençà està creixent l'interès per l'ofici de pagès/a, també ajuda la proximitat als grans centres de consum del país i la facilitat d'associar la marca de Collserola a productes de qualitat.

· Hi ha una manca de presència del producte local i ecològic a la majoria d'establiments de Collserola, que contraresta amb la gran diversitat de circuits curts de comercialització, així com amb la xarxa de mercats municipals que és única a Europa i té un gran potencial per fer accessible el producte ecològic i de proximitat.

· En l’àmbit d’horts d’autoconsum s’identifica com a repte la situació d'alegalitat en què es troben els horts en precari, i l'absència d'una visió comuna per part de les administracions públiques locals sobre com regularitzar-los. Tanmateix, es detecta la possibilitat de donar resposta a la necessitat d'ordenar les vores i els marges del Parc Natural implantant cultius en aquestes zones de transició entre l'entramat urbà i l'espai natural protegit.

Els resultats de la diagnosi han servit per dissenyar un Pla d’Acció per la Transició Agroecològica de Collserola

Actualment, hi ha diversos grups de treball que estan concretant les accions prioritzades de forma participativa durant el procés, que es tiraran endavant al llarg dels propers dos anys. La següent cita del projecte serà el 6 de maig a la Fira Agrícola de Collserola al Centre Cívic Vázquez Montalban de Vallvidrera, on es presentarà el Pla d’Acció participatiu.

El projecte Alimentem Collserola. Promoció de la transició agroecològica a Collserola va començar a caminar a mitjan 2016 amb l'objectiu de transformar els sistemes alimentaris dels municipis del Parc Natural de la Serra de Collserola per fer-los més justos i sostenibles. Els promotors del projecte són el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i els ajuntaments del Parc Natural. L'associació Arran de terra és l'entitat que dinamitza i coordina l’execució del projecte.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Collserola, Biodiversitat, flora, hàbitats, Normativa, Planificació i avaluació, Gestió del medi, Informació tècnica, Divulgació, Publicacions, general,

Cercador de notícies




La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, X, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials