Collserola
El programa inclou deu propostes gratuïtes i obertes a tothom

IX jornades La vinya i el vi a Collserola 2018

$urlFileEntry

Activitats realitzades a Can Coll el 2017. Autor: CPNSC

16/05/2018

És la novena edició d’unes jornades, organitzades conjuntament pels nou municipis del Parc Natural, per recordar i valorar el passat agrícola de Collserola i el seu llegat patrimonial. S’inicien el 13 de maig a Sant Feliu de Llobregat i finalitzen a finals de setembre a Sant Cugat del Vallès.

Puntual a la seva cita primaverenca, a mitjan maig començarà la novena edició de les jornades La vinya i el vi a Collserola, sessions organitzades a partir de la voluntat dels representants de tots els municipis del Parc i que busquen posar en relleu el passat vitivinícola de la serra, tot un món avui gairebé inexistent.

Durant diversos caps de setmana, entre els mesos de maig i setembre, tot un seguit d’activitats ens transportaran per la història i les vivències del passat agrícola de molts masos i masies de Collserola, que ens han deixat un ric patrimoni construït i una memòria d’usos i costums que cal preservar.

El protagonisme de la vinya als vessants assolellats de la serra, acabà cap als anys seixanta del segle passat, per això, encara som a temps d’aprofitar els testimonis dels veïns que van conrear les vinyes, van regar amb brou bordelès, van fer vi i arrop i tenien cura durant tot l’any dels ceps, cups i premses.

Les jornades s’inicien el diumenge 13 de maig a Sant Feliu de Llobregat, en el marc de la Fira Verda, on ens proposen un taller d’estampació de samarretes amb dibuixos dels ocells presents a les vinyes de Collserola.

El dissabte 26 de maig es farà a la finca de Can Calopa, de Barcelona, una jornada de portes obertes en què la gent de la Cooperativa l’Olivera ens explicaran el seu projecte social i ens ensenyaran la restauració de la masia del segle XVI, les vinyes i el celler. Es farà una arrossada popular amb degustació de vins i olis de la cooperativa i es tancarà la jornada amb un concert de cloenda.

El diumenge 3 de juny al Papiol podreu participar en un taller d’estampació de bosses de roba per a la compra a granel amb motius vitivinícoles, que després us podreu emportar.

I el divendres 15 de juny, a partir de les 22 h, podrem gaudir de l’espectacle “Vi, glosa i estrelles” de l’associació Bocafoscant, a la masia de Can Coll, del Parc Natural de la Serra de Collserola. Acompanyats dels vins de la Cooperativa l’Olivera, descobrirem les connexions entre el món del vi, els astres del cel i l’agricultura. És un espectacle gratuït recomanat per a públic adult. També es podrà visitar l’exposició de Víctor Murillo, “Patrimoni vinícola. Les velles premses de vi de Sant Just Desvern”.

A Montcada i Reixac, el diumenge 1 de juliol, i dins de la Festa Major de la Vallençana, podrem visitar una mostra d’eines agrícoles dedicades a la viticultura, gaudir d’una visita teatralitzada a l’església de Reixac i acabar amb un tast de vi.

El divendres 13 de juliol serà el torn de Cerdanyola del Vallès, que ha preparat una visita nocturna teatralitzada al Museu i Poblat de Ca n’Oliver. De la mà d’en Bilos, un personatge ibèric que va viure al poblat fa més de 2.000 anys, descobrirem la història del vi a l’antiguitat i farem un tast de vins a la romana a la terrassa panoràmica del Museu.

Esplugues de Llobregat, el dissabte 21 de juliol, ens ofereix una conferència sobre “La vinya en l’art i l’arquitectura modernista”, a càrrec de la historiadora Fàtima Lopez Pérez. Es farà un tast de vins comentat. I també la possibilitat de visitar l’exposició “El Modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura”, que s’exhibeix al Museu Can Tinturé fins finals de setembre.

Del 4 al 30 de setembre l’Arxiu Municipal de Sant Just Desvern ens convida a l’exposició “És temps de verema” al CIM de Can Ginestar. I el diumenge 16 de setembre faran una excursió per la vall de Sant Just fins a Can Baró d’uns 5 km de llargada, passant per Can Biosca, la Beca i camí de la Muntanya, i acabant amb un tast de vins.

El cap de setmana del 28 al 30 de setembre, Sant Cugat del Vallès  organitza la Festa de les Portadores  (Patrimoni Viu 2018), festa emblemàtica del Sant Cugat rural. També hi haurà tast de vins.

I durant tot el mes de setembre, l’Ajuntament de Molins de Rei ens anima a realitzar un parell d’itineraris a peu fins l’Àrea de Lleure de Castellciuró i a l’ermita de Sant Pere de Romaní tot buscant les restes de cabanes de vinya i murs de pedra seca que ens parlen de la intensa agricultura de muntanya que allà s’hi practicava.

Un any més, a tots els llocs citats es trobarà la targeta de fidelitat, que premiarà amb un obsequi l’assistència a una tercera part dels actes programats. Els premis s’entregaran a Can Coll a partir del diumenge 16 de setembre.

 

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Collserola, Educació ambiental, Educació ambiental, Biodiversitat, Educació ambiental,