Collserola
Gratuïta, cal inscriure's prèviament

Nit dels ratpenats al Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, al Papiol

$urlFileEntry

Nit dels ratpenats. Autor: Museu CN Granollers

07/09/2018

Divendres 14 de setembre el Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, situat al municipi del Papiol, acollirà una nova edició de la Nit dels Ratpenats al Parc Natural de Collserola. Es tracta d’una iniciativa de divulgació científica impulsada en l'àmbit català pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i que es realitza durant tot l’estiu a diferents municipis del Principat.

L’activitat comptarà amb una xerrada dels especialistes del Museu de Ciències Naturals de Granollers sobre les peculiaritats d’aquest grup de mamífers, la seva importància com a indicadors naturals de la qualitat dels sistemes naturals i les metodologies que s’utilitzen per estudiar-los. Tot seguit es realitzarà un itinerari de descoberta per la finca, un espai imbricat en el bosc del Parc Natural de Collserola.

Sens dubte, serà una bona oportunitat per conèixer més aspectes sobre la importància d’aquests mamífers voladors, tan desconeguts per a la majoria de la població en part a causa dels seus hàbits nocturns i la dificultat que suposa detectar-los.

L’activitat és gratuïta i adreçada a majors de 12 anys. Per participar-hi, cal inscriure’s prèviament trucant al telèfon del Centre d’Informació del Parc: 932 803 552.

Des del 2009, un cop l’any es realitza al Parc aquesta proposta. Com a novetat, enguany s’ha programat aquesta sessió en un espai singular, un cementiri. Per les seves característiques, Roques Blanques resulta un lloc idoni. Des de la posada en funcionament, l’any 1984, el cementiri s’ha caracteritzat per la ferma aposta per la sostenibilitat a través de diverses iniciatives –Bosc de la calma, Camí del Bosc, Arbres familiars- i de l’impuls d’accions per potenciar la flora i la fauna autòctones de Collserola en les més de 50 hectàrees de què disposa, en ple Parc Natural. De titularitat pública -és propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat- i gestionat per Àltima, va ser el primer cementiri espanyol a obtenir la certificació ambiental europea EMAS.

El Museu de Ciències Naturals de Granollers va impulsar l’any 2004 la primera Nit Catalana dels Ratpenats. Any rere any, el treball en xarxa amb diferents entitats, parc naturals, ajuntaments, etc. fa que cada nova edició s’incrementi el nombre d’activitats i de participants. Enguany, s’han programant 31 sessions per tot el territori català.

La Nit Catalana dels Ratpenats forma part d’una iniciativa molt més àmplia, la International Bat Night, una celebració que es duu a terme des de l’any 1997 a més de trenta països d’arreu del món durant l’època estival.

Més informació en aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Collserola, Educació ambiental, Biodiversitat, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Educació ambiental, Recerca i seguiment, Divulgació,