caes

Montseny | Collserola | Guilleries-Savassona | Parc Agrari | Marina | Litoral | Montesquiu | Foix | Garraf | Montnegre-Corredor | Olèrdola | Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Parc Fluvial Besòs | Sant Miquel del Fai Agreujada pel dèficit de pluja

Comença la prohibició de fer foc al bosc amb la vegetació afectada per la sequera

15/03/2024

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal, segons informa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals en un moment marcat per la sequera degut al dèficit de pluges dels darrers tres anys. La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

L’actual sequera està portant la vegetació a una situació límit de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país. Els boscos estan rebent un fort impacte per la climatologia (sequera, perforadors, pedregades, els darrers grans incendis...). Des de fa anys, s’observa com estan morint diferents espècies. Aquesta situació és acumulativa durant els darrers anys i cal tenir en compte que moltes masses afectades, encara que no estiguin totalment mortes, ja no es recuperen, i, contràriament, afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant, cada any més dèbils. Els arbres secs i morts per sequera, encara que plogui, no es recuperen i són combustible que, en cas d’incendi, crema amb molta més facilitat.

Les zones en què la massa arbrada està més afectada són Girona, litoral i prelitoral central, Catalunya central, plana de Vic i interior de les terres de l’Ebre, i, per espècies, el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.

Pluges que han reduït només momentàniament el perill d’incendi

Les pluges caigudes el cap de setmana passat han fet disminuir el perill imminent arreu, però sobretot allà on han estat més abundants, com a la zona de les comarques de la Catalunya Central, i han retardat en unes quantes setmanes la probabilitat de tenir perill molt alt generalitzat. Es podria dir que han reduït molt el perill a curt termini, és a dir, en les pròximes setmanes per a l’inici de la primavera, que comença en pocs dies, gràcies a la millora de l’estrat herbaci i arbustiu. Tot i això, actualment els índexs de sequera continuen molt alts quasi arreu, la qual cosa significa que àmplies àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, també podran patir dies d’elevat perill d’incendi.

En aquestes situacions de sequera com la que estem patint, un episodi de pluja com l’actual té un gran valor i aconsegueix frenar el deteriorament de la vegetació. Però cal ser conscients que, en situacions d’un dèficit hídric tan gran, difícilment un episodi de pluja pot resoldre el problema.

Cal una autorització per fer activitats amb risc d’incendi forestal

Les activitats amb risc d’incendi forestal són aquelles accions o pràctiques que poden desencadenar un incendi en zones forestals o altres àrees naturals. Involucren la generació de foc, deflagracions o espurnes en entorns propicis per a la propagació dels incendis i requereixen supervisió i precaució per prevenir afectacions ambientals i protegir la seguretat pública. Aquestes activitats poden ser focs d’esbarjos, fogueres i barbacoes, cremes de residus vegetals o activitats pirotècnies, entre d’altres.

L’any 2023, s’ha superat la xifra de 50.000 activitats autoritzades a l’època d’alt risc i 100.000 comunicades fora d’aquesta època. Les sol·licituds d’aquestes activitats es poden tramitar per Internet mitjançant el nou formulari web específic i presencialment a les oficines que el Departament d’Acció Climàtica té a totes les comarques.

compartir

Font de la informació: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Categoria: Montseny, Collserola, Guilleries-Savassona, Parc Agrari, Marina, Litoral, Montesquiu, Foix, Garraf, Montnegre-Corredor, Olèrdola, Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Parc Fluvial Besòs, Sant Miquel del Fai, Prevenció incendis, Biodiversitat, ODS,