Foix
S’han localitzat entre dues i tres parelles reproductores

El tallarol emmascarat, nova espècie nidificant al Parc del Foix

$urlFileEntry

Tallarol emmascarat. Autor: X. Bayer

07/06/2017

Fins ara, el tallarol emmascarat (Sylvia hortensis) s’havia citat molt poques vegades al Parc del Foix i sempre havia estat vist durant els passos migratoris.

Diversos dies del mes de maig s’han localitzat entre dues i tres parelles reproductores que ocupen zones de muntanya baixa a cavall del sector sud-est del Parc del Foix i de la franja meridional del Parc del Garraf. Fins ara, aquest ocell no estava documentat com a nidificant al Parc del Foix.

El tallarol emmascarat acostuma a viure a l’entorn d’espais oberts amb pocs arbres, sobretot conreus de caràcter molt tradicional. Sovint comparteix l’espai amb una altra espècie d’ocell, el capsigrany, que darrerament també està en regressió.

Aquesta espècie ens visita a la primavera i estiu i és molt esmunyedissa i de costums força discrets, per la qual cosa la seva detecció se sol realitzar gràcies al cant.

Tot i que havia estat força abundant a moltes zones del Penedès, al llarg del segle XX la mecanització dels cultius la van afectar tan negativament que gairebé ha esdevingut una raresa a molts llocs, com és el cas del Parc del Foix.

compartir

Font de la informació: Xavier Bayer, Cisco Guasch, Humbert Salvadó - Còbit. Estudis de Natura al Foix, Gaià i Anoia

Categoria: Foix, Biodiversitat, fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment,