caes

Garraf Per limitar l'impacte sobre el sòl i protegir l'hàbitat de la tortuga mediterrània

El Parc del Garraf utilitza mètodes tradicionals de desemboscat

25/02/2019

En el marc del Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal, al Parc del Garraf es fan aclarides per reduir el risc d’incendis forestals i per assegurar un creixement sostenible de la massa forestal. Durant aquest hivern s’ha realitzat per primera vegada un desembosc utilitzant animals de tir. Els treballs han consistit en una aclarida de plançoneda en una unitat de 1,6 ha propietat de la Diputació de Barcelona, en el municipi d’Olivella.

El desembosc amb animals consisteix a extreure la fusta arrossegada amb animals de tir -acostuma a ser una mula o un cavall- preparats i acostumats a arrossegar grans quantitats de pes. En el cas del Parc del Garraf, s'està utilitzant l'extracció de fusta amb matxo. El motiu pel qual s’ha decidit utilitzar aquesta tècnica tradicional sorgeix arran de la imposició d'algunes normatives sobre desembosc en zones sensibles o fràgils, a causa de la presència de la població de tortuga mediterrània (Testudo hermanni). Aquesta espècie és molt sensible i està protegida i, en aquests moments, es troba hivernant sota terra. El sistema escollit és el menys agressiu i més sostenible per a la gestió del bosc i limita l'impacte sobre el sòl forestal. 

El seu caràcter tradicional, el lligam que suposa el fet d'haver de tenir cura del bestiar i les limitacions de càrrega són factors que han determinat el retrocés d'aquest sistema per a tasques forestals en algunes zones de Catalunya enfront de la utilització de maquinària. Tanmateix, en el Parc del Garraf s’ha considerat la millor tècnica per protegir l’ecosistema forestal. L’empresa executora ha estat Servicios Forestales Ej SL.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: hàbitats, vertebrats, fauna, flora, Garraf, Biodiversitat, Gestió del medi, mamífers, general,