Selector d'idioma

CAESEN

Capçalera

Publicador de continguts

Garraf
Arribaran a l'Alt Berguedà el 10 de juny

Els cavalls de la Fundació Miranda deixen el Parc del Garraf, camí del pla de l'Orri, a l'Alt Berguedà

$urlFileEntry

Grup de cavalls. Autor: Diputació de Barcelona

01/06/2018

Els trenta-un cavalls de la Fundació Miranda que el passat mes de desembre van arribar al Parc del Garraf procedents de l’Alt Berguedà seguint el camí ramader de Marina per passar-hi els mesos hivernals, van iniciar el 18 de maig el camí de retorn fins al pla de l’Orri, a la serra del Catllaràs, on té la seu la Fundació. L'arribada a l'Alt Berguedà està prevista pel 10 de juny, després de recórrer més de 200 km per camins de transhumància del Garraf, l'Alt Penedès, Montserrat, el Bages, el Lluçanès i el Berguedà.

Des de l'Escola de Natura de Can Grau, es van anar a buscar les dues manades per agrupar-les i iniciar, l’endemà dissabte 19, el camí de de tornada al Pirineu, on pasturaran durant l’estiu.

La ruta de tornada al pla de l’Orri, a l’espai natural de la serra del Catllaràs, a l’Alt Berguedà, durarà nou dies  seguint l’històric camí ramader de Marina, amb parades a Montserrat i a Avinyó per a l’aprofitament de pastures i millora del territori. L’arribada al pla de l’Orri, seu de la Fundació Miranda serà el diumenge 10 de juny.

Aquesta ha estat la primera vegada que un grup tan important de cavalls ha utilitzat el Parc del Garraf com a espai de pastura. A la festa de comiat celebrada el divendres 18 de maig a la tarda a Olivella, els responsables del projecte van posar de manifest els nombrosos beneficis que aquesta experiència ha comportat en diversos àmbits, no només per als cavalls, ja que es tracta d’animals que la Fundació ha recuperat de l’abandonament o de situacions de maltractament, sinó també per a l’espai natural.

Així, el coordinador d’Espais Naturals, Jordi Padrós, va expressar la satisfacció de la Diputació de Barcelona pels resultats d’aquesta experiència pilot: “Ha estat una novetat per al Parc, especialment pels seus efectes d’equilibrar els ecosistemes, ja que els cavalls han menjat espècies herbàcies invasores com també en la neteja del sotabosc, cosa que actua en benefici de la prevenció d’incendis forestals”.

En aquesta mateixa línia, el director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, va destacar els resultats que l’estada al Parc havia tingut en la salut d’aquests animals: “un dels objectius del projecte és que els cavalls es refessin, tenint en compte l’estat en què van arribar, ja que la majoria d’aquests animals són abandonat o havien patit maltractaments, però pel fet que en aquests mesos han menjat unes 80 tones d’una de les herbàcies invasores i que són un problema en la propagació d’incendis”.

Cavalls, persones i natura

La presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, ha volgut ressaltar el fet d’haver pogut acomplir amb les tres àrees del projecte com són cavalls, persones i natura, i han tingut aquí un entorn ideal per desplegar-se, expandir-se i créixer.

Així, en referència als cavalls, Rosa Galindo va destacar que aquests van tenir una qualitat de vida immillorable, ja que van disposar d’un espai privilegiat. En el treball amb les persones, Galindo va remarcar que “la proximitat del Parc amb l’Àrea Metropolitana ha permès aprofundir i augmentar la tasca que la Fundació també fa amb persones risc d’inclusió social, i que amb el contacte amb els animals troben elements importants que els ajuden a millorar la seva qualitat de vida”. I pel que fa a la natura, la presència dels cavalls “ha contribuït a incrementar la biodiversitat del Parc i contribuir també en la prevenció d’incendis”.

També l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, va voler agrair a la Fundació i al Parc aquest regal pel municipi, que té el 90 % del seu territori municipal dins el Parc, “amb aquest projecte apassionat que beneficia el territori”. L’alcaldessa va mostrar el desig que aquesta experiència es pugui anar repetint, per la qual cosa va demanar que la Fundació pugui tenir una seu al Parc, fet pel qual el municipi col·laborarà en tot allò que pugui, i va remarcar que “l’aposta d’Olivella és posicionar-nos en tots aquells aspectes que beneficiïn el medi ambient”.

Fundació Miranda

La Fundació Miranda és un projecte sense ànim de lucre que treballa en tres àrees d’acció com són els cavalls recuperats de situacions de maltractaments i abandonament, les persones en situació de risc d’exclusió, i la natura. És una entitat adscrita a la Xarxa de Custòdia del Territori i està implicada i forma part del moviment Slow Food Km0 i de la producció local i ecològica de cada territori que transita.

Podeu veure i descarregar imatges del darrer dia d'estada dels cavalls al Parc del Garraf i declaracions dels responsables del projecte en aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Diputació de Barcelona

Categoria: fauna, Educació ambiental, Garraf, hàbitats, vertebrats, Biodiversitat, mamífers, Gestió del medi, general,