Garraf
Una espècie exòtica invasora que el pot afectar greument

Es detecta l'eruga barrinadora del margalló al Parc del Garraf

$urlFileEntry

Danys provocats per l'eruga. Autora: L. Gómez

13/03/2020

Tècnics del Parc del Garraf han confirmat la presència de l’eruga barrinadora de les palmeres (Paysandisia archon) en una finca propietat de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. L’avís el va donar el personal de la finca, que va alertar als tècnics del Parc de l’afectació que patien alguns margallons.

Des que s’ha confirmat, el Parc del Garraf conjuntament amb tècnics de l’Ajuntament i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, així com amb investigadors de la Universitat de Lleida i del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya han delimitat el focus i estan treballant en la retirada dels margallons afectats per minimitzar el risc d’expansió d’aquesta plaga exòtica.

A partir d’aquesta primera troballa, a banda de l’actuació de contenció de la zona afectada, s’han incrementat les mesures preventives intensificant, per exemple, les prospeccions per detectar altres possibles exemplars de margalló afectats.

És molt important la col·laboració ciutadana per a la detecció precoç d’aquesta plaga i poder-la gestionar just en el moment de la seva arribada i abans que es propagui. Els resultats dels últims estudis científics donen suport a la idea que l’eradicació precoç és la millor manera, potser l'única, de prevenir brots de l’eruga barrinadora del margalló en zones recentment colonitzades. És per això que si es detecta una possible afectació és important donar l’avís al Parc del Garraf mitjançant el correu electrònic p.garraf@diba.cat.

Una espècie invasora

L'eruga barrinadora de les palmeres és una papallona originària d'Amèrica del Sud que ataca diferents espècies de palmàcies i pot arribar a provocar la mort de l'exemplar. D’entre la vintena d’espècies de palmeres a les quals aquesta plaga pot afectar, trobem el margalló (Chamaerops humilis).

Aquesta espècie exòtica invasora es va introduir accidentalment a Espanya a través de palmells ornamentals infestats. A les Illes Balears ha provocat greus impactes en jardins i en poblacions naturals de margalló des del 2002.

De colors vistosos, marró clar i amb les ales posteriors de color vermell, negre i blanc, la papallona és de grans dimensions amb una envergadura alar de 8-10 cm. Es pot veure volant durant el dia des de finals de maig fins a finals de setembre. Les larves són les que entren a la soca del margalló i causen els danys a les plantes. Aquestes comencen menjant les fulles tendres, després penetren en el tronc i es mengen l’ull. Quan es mengen el meristema apical, maten el peu del margalló.

Simptomatolgia de l'afectació en el margalló

La simptomatologia d’afectació d’aquesta plaga és diferent en les diferents parts de la planta. Els símptomes que s'aprecien més fàcilment són els forats a les fulles, disposats de manera circular i simètrica i afectant-ne diversos segments a la mateixa alçada. Anteriorment, l’eruga ha estat menjant aquesta part de la fulla a l’interior del tronc. Un altre símptoma que indica que hi ha erugues menjant a l’interior de tronc és la presència de serradís i melassa a la part exterior de la corona del margalló. En cas de detectar aquests símptomes i/o la presència de la papallona, és molt important donar avís al Parc per tal que s’actuï precoçment i evitar l’expansió i danys més importants d’aquesta plaga.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Garraf, Paisatge, Biodiversitat, flora, fauna, invertebrats, insectes, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi,