Selector d'idioma

CAESEN

Capçalera

Publicador de continguts

Garraf
La sempreviva menuda ('Limonium girardianum'), catalogada com a vulnerable a Catalunya

Recollida de llavors d'una espècie de flora protegida per a la seva conservació

$urlFileEntry

Instant de la recollida de llavors. Autor: L. Gómez / XPN

02/10/2019

El divendres 20 de setembre, al Parc del Garraf es va realitzar una acció de conservació de la planta amenaçada sempreviva menuda (Limonium girardianum) que va consistir en la recol·lecció de llavors d’aquesta espècie per a la seva conservació en el Banc de llavors del Jardí Botànic de Barcelona. L'actuació contribueix a garantir la seva supervivència futura.

Els treballs es van dur a terme gràcies a la coordinació de l’equip tècnic i de guardes del Parc del Garraf (Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona), de l’equip del Grup de Suport de Muntanya (GSM) del Cos d'Agents Rurals, especialitzat en tasques de dificultat i alçada, l’assessorament de l’equip tècnic del Jardí Botànic (Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona) i de l’empresa pública Forestal Catalana, amb el suport del Servei de Fauna i Flora (Generalitat de Catalunya) i de l’empresa Euro Geotècnica.

La prospecció en detall de la paret vertical on es troba la població per part dels GSM va aportar el coneixement de nous exemplars d’aquesta espècie, que des de terra no es podien albirar.

Aquesta acció està motivada per la fràgil situació d’aquesta espècie a l’espai natural del Parc del Garraf, on hi ha una petita població d'una vintena d'individus. La població del Garraf és molt notable pel seu aïllament i per trobar-se en uns replans rocosos marítims amb un fort impacte antròpic (infraestructures de transport, escalada...), fet que converteix la població en extremadament vulnerable.

És per això que s’ha prioritzat la recol·lecció de llavors d’aquesta planta i el seu manteniment en el Banc de llavors del Jardí Botànic. Així, davant d'una hipotètica extinció, gràcies a la conservació de les seves llavors hi hauria la possibilitat de germinar-les i tornar-les a plantar. Això també permetrà augmentar el coneixement de la seva biologia.

La sempreviva menuda (Limonium girardianum) és una planta perenne present però rara al litoral català que viu típicament en sols arenosos salins (dunes marítimes o aiguamolls litorals). Singularment, al Parc del Garraf habita llocs rocosos i penya-segats i està catalogada com a vulnerable a Catalunya.

Més informació:

Limonium girardianum o sempreviva menuda.

Espècie inclosa en l'annex II del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, Resolució AAM/732/2015, de 9 d'abril.

Espècie d’Interès Conservació a la Xarxa de Parcs Naturals.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: flora, Planificació i avaluació, Garraf, Biodiversitat, Gestió del medi, general,