Guilleries-Savassona
A la riera Major

Mostreig i captura de cranc senyal a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

$urlFileEntry

Voluntaris dins la riera. Autor: Cercle Voluntaris

11/06/2018

El dissabte 2 de juny, una vintena de voluntaris i voluntàries del Cercle es van mullar per combatre les espècies invasores a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

En arribar a la riera Major, al grup els esperaven en Joan i en Txevi, guardes de l’Espai Natural, amb un bon esmorzar a taula (coca de Folgueroles, xocolata i cafè) per començar el dia amb energia. A continuació, els guardes van situar el grup a l’Espai Natural i els van oferir una àmplia explicació de l’impacte que provoquen les espècies invasores, és a dir, aquelles que vénen de fora i pressionen les espècies autòctones. També els van presentar alguns exemples força coneguts per tothom com la tortuga de Florida, la cotorra de Kramer o el cargol poma. Principalment, però, els van fer una bona immersió en el cas del cranc senyal (Pacifastacus leniusculus), originari d’Amèrica del Nord i portador d’un fong que transmet i provoca la mort del nostre cranc de riu.

A continuació, els voluntaris es van calçar unes bones botes d’aigua i van entrar a la riera on, en primer lloc, van recollir els crancs que queien a les nanses col·locades amb esquer durant la nit per en Txevi i en Joan. Després, amb l’ajuda de pinces o senzillament amb les mans, van anar fent captures a la zona. Un cop capturats vint-i-sis exemplars, amb l’ajuda dels experts els van sexar i els van retirar de la riera.

A més, un grup reduït de voluntaris i voluntàries van inspeccionar el curs d’aigua per tal de determinar, amb l’ajuda d’uns petits invertebrats, quin és l’estat de salut de la riera Major.

Per acabar aquesta interessant jornada, el grup va anar fins a Sant Julià de Vilatorta, on va dinar.

 

compartir

Font de la informació: Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Guilleries-Savassona, Educació ambiental, Cercle de voluntaris, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, invertebrats, crustacis, hàbitats, Educació ambiental, Recerca i seguiment, Gestió del medi,