Guilleries-Savassona
Van capturar un bon nombre d'exemplars

Mostreig i captura de cranc senyal ('Pacifastacus leniusculus') a la riera Major

$urlFileEntry

Voluntaris. Autor: Cercle Voliuntaris

15/07/2019

El dissabte 13 de juny, una trentena de voluntaris i voluntàries del Cercle van desplaçar-se a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona per combatre les espècies invasores.

En arribar a la riera Major, Alba Ludevid, tècnica d’Ús Públic i Educació Ambiental de l’Espai Natural, Joan Pareja i Txevi Buigas, guardes de l’Espai Natural, i Gregori Conill i Guillem Mas, de l’associació Paisatges Vius  van explicar al grup de voluntaris en què consistiria el mostreig i captura del cranc senyal i com aquesta acció s’emmarcava dins l’execució del Pla de destió del cranc de riu, en què la custòdia dels hàbitats d’interès a la Xarxa de Parcs Naturals és fa a través d’una col·laboració entre la Diputació de Barcelona, l’associació Paisatges Vius i el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

A continuació, van oferir-los una explicació sobre l’impacte que provoquen les espècies invasores, per exemple, aquelles que venen de fora i pressionen a les espècies autòctones. També els van presentar alguns casos àmpliament coneguts per tothom com ara la tortuga de Florida, la cotorra de Kramer o el cargol poma. Tanmateix, es van centrar en el cas del cranc senyal, originari d’Amèrica i portador d’un fong que transmet i provoca la mort al nostre cranc de riu.

Els voluntaris es van apropar a la riera Major, on van capturar els crancs. Després de conèixer el crustaci, es van calçar unes bones botes d’aigua i es van aproximar a la riera. En primer lloc, van recollir els crancs que queien a les nanses col·locades amb esquer durant la nit per en Txevi i en Joan. Seguidament, amb l’ajuda de pinces van fer captures a la zona.

El grup en va arribar a capturar fins a 121 exemplars, un èxit! Amb l’ajuda dels experts, es van sexar i mesurar cadascun dels individus capturats i els van retira de la riera.

Un petit grup de voluntaris i voluntàries van fer inspecció de la riera per determinar, amb l’ajuda d’uns petits invertebrats, quin és l’estat de salut de la riera Major i van veure animals com larves de libèl·lules, gripau comú, peixos, etc. 

En resum, va tractar-se d'una jornada molt profitosa i molt necessària per a una correcta gestió del cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes), del seu hàbitat i de les seves problemàtiques al nostre entorn natural.

 

compartir

Font de la informació: Cercle de Voluntaris des Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, Educació ambiental, Cercle de voluntaris, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, invertebrats, vertebrats, crustacis, hàbitats, Educació ambiental, Gestió del medi, Divulgació,