Selector d'idioma

CAES

Capçalera

Publicador de continguts

Guilleries-Savassona S'ha passat dels 9.500 visitants del juliol i agost del 2019 als més de 20.000 durant el mateix període d'enguany

La prova pilot posa de manifest la necessitat de regular i controlar els accessos i aparcaments a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau a l'estiu

$urlFileEntry

Augmenta la freqüentació a l'Àrea d'esplai. Autor: XPN

17/09/2020

L'Àrea d'esplai del pantà de Sau és una de les zones més visitades de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona amb més de 20.000 visitants registrats els mesos de juliol i agost passats. Davant l'impacte d'una freqüentació tan elevada, a l'estiu s'hi ha realitzat una prova pilot per regular i controlar els accessos i els aparcaments per a la vigilància i ordenació de l'ús públic. A l'actualitat, s'estan analitzant els resultats de les mesures adoptades per poder aplicar, en el futur, les accions que siguin necessàries.

L’Àrea d’esplai del pantà de Sau, localitzada a tocar del Club Nàutic de Vic, a Vilanova de Sau, és un dels punts de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona més visitat durant tot l’any. Aquest estiu, degut a la situació de pandèmia de la COVID-19, s'ha detectat un increment significatiu del turisme de proximitat i s’ha passat dels 9.500 visitants registrats durant els mesos de juliol i agost del 2019 als més de 20.000 que s'han comptabilitzat durant el mateix període del 2020. Així mateix, s'han modificat els hàbits del turisme i hi ha hagut un increment important de les pernoctacions amb autocaravanes i càmpers a l'àrea habilitada en aquesta zona.

Mesures preses

Totes aquestes circumstàncies han comportat un impacte sobre l'entorn natural, un col·lapse dels accessos i aparcaments i problemes de convivència entre els visitants. Davant d'aquesta situació, el Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona va optar per prendre un seguit de mesures com ara la contractació d'un servei de regulació d'accessos i aparcaments per regular l'ús públic, garantir la seguretat dels usuaris, evitar i resoldre situacions de conflicte i fer un control del nombre de persones i vehicles que hi accedeixen, a més d'incrementar la periodicitat de la neteja de l'equipament existent (punt d'informació amb lavabos públics) i de l'entorn, i augmentar la presència a la zona dels guardes de l'Espai Natural. Aquestes mesures han suposat una inversió superior a 12.000 euros, que ha hagut de ser assumida pel Consorci com a inversió extraordinària.

Tanmateix, aquestes actuacions s'han revelat insuficients els dies de més afluència (caps de setmana) a l'indret i ara és el moment d'analitzar les dades obtingudes i treballar conjuntament amb els ajuntaments, els agents de l'autoritat i altres administracions implicades per decidir quines mesures s'implantaran la temporada d'estiu del 2021.

Aquestes mesures, que s'estan començant a debatre, passen per la possible instauració d'una taxa per als usuaris que permeti fer front a les despeses relacionades amb la gestió d'aquesta àrea i del punt d'informació que hi ha a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau; establir un número màxim de visitants/dia, tant per temes d'impacte sobre el medi com per seguretat dels usuaris, i estudiar alternatives per limitar el nombre de visitants que arriben en vehicle privat fins a l'Àrea d'esplai.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, ODS,