Guilleries-Savassona
Una d'aquestes espècies és l'ailant ('Ailanthus altissima')

Treballs d'eliminació d'espècies invasores a l'Espai Natural

$urlFileEntry

Tractament d'ailant. Autor: XPN

05/07/2018

L’ailant és una de les espècies invasores que s’han detectat a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Per evitar la seva expansió, des del Consorci s’estan realitzant tractaments específics per a eradicar-lo, atès que actualment encara es localitza en punts molt concrets i fàcils de controlar.

A l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, transportades directament o indirecta per la mà humana, s’han introduït plantes i animals de regions remotes, algunes amb un gran poder invasor que posen en perill la biodiversitat i els ecosistemes locals. Des de fa anys, el seguiment i el control d’aquestes espècies preocupa els serveis tècnics de l’Espai Natural, i per això s’ha iniciat un pla d’identificació i localització d’espècies invasores, així com un programa d’actuacions concretes per al seu control.

Una d’aquestes espècies és l’ailant (Ailanthus altissima), un arbre amb gran capacitat de rebrot, elevada taxa de creixement i gran producció de llavors, que competeix de forma directa amb espècies autòctones i arriba a desplaçar-les. És considerada com a planta exòtica invasora a la majoria dels llistats d’espècies invasores d’arreu del món i està inclosa en el catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores. A l’Espai Natural ha estat detectada a vuit localitzacions.

Durant els darrers mesos s’han intensificat els tractaments per a la seva eradicació. Aquests treballs, realitzats pel personal de manteniment de l’Espai Natural, consisteixen a injectar herbicida al coll de l’arrel de l’arbre o, en el cas de petits rebrots, fer un tractament superficial molt localitzat per provocar la mort de la planta. Després dels treballs es fa un seguiment per a valorar la seva eficàcia i fer actuacions complementàries si són necessàries. Els tractaments es completaran amb una tasca de divulgació de la problemàtica de les espècies invasores a l’Espai Natural, així com amb un treball exhaustiu de mapització dels ailants presents dins de finques privades i la gestió dels permisos dels propietaris per poder fer el tractament necessari per al seu control.

Per a més informació, podeu consultar també l'enllaç a Espècies exòtiques invasores (Departament de Territori i Sostenibilitat).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, Paisatge, Biodiversitat, flora, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi,