Guilleries-Savassona
Els boscos mediterranis de teix s'han catalogat com a hàbitat de conservació prioritari en l'àmbit europeu

S'inicia el seguiment de la població més important de teixos dins l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

$urlFileEntry

Inventari i seguiment teixeda. Autor: XPN

14/02/2019

A l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona s’ha començat un treball d’inventari i estudi del creixement d’una teixeda, un tipus de bosc catalogat com a hàbitat de conservació prioritari en l’àmbit europeu.

El teix (Taxus baccata) és una conífera molt primitiva que pot arribar a viure més de 1.000 anys. Tot i la seva extensa distribució peninsular, és rar veure formacions on el teix sigui l’arbre dominant. En l’àmbit mediterrani resulta força escàs i forma petits rodals en pinedes, alzinars o fagedes.

L’àrea de distribució del teix ha anat disminuint any rere any i actualment està en regressió a la zona sud-occidental d’Europa. Les principals amenaces per a les teixedes són el canvi climàtic, els canvis en el paisatge i els incendis forestals. Per aquest motiu, els boscos mediterranis de teix s’han catalogat com a hàbitat de conservació prioritari en l’àmbit europeu.

A l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona tenim unes 3 hectàrees de bosc amb presència important d’aquesta espècie. El 2018 es va començar un treball d’inventari dels teixos presents i aquest 2019 s’han instal·lat dendòmetres per mesurar el seu creixement i estudiar com respondran a les actuacions forestals per potenciar el teix que s’estan planificant.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, Paisatge, Biodiversitat, flora, hàbitats, Recerca i seguiment,