Selector d'idioma

CAES

Capçalera

Publicador de continguts

Guilleries-Savassona A diverses finques forestals de Vilanova de Sau

S'inicien els treballs forestals de millora per a l'adaptació dels boscos als efectes del canvi climàtic

$urlFileEntry

Tasques en una de les finques. Autor: XPN

14/10/2020

Els treballs d'adaptació dels boscos al canvi climàtic milloraran les condicions ecològiques dels boscos de pi roig que creixen a les zones més desfavorables de Vilanova de Sau. Amb aquesta finalitat, s’estan realitzant aclarides, tallades i estassades selectives en una superfície de 21 hectàrees distribuïdes en diverses finques forestals. Les feines, amb un pressupost de prop de 37.000 euros, s'executen en el marc del conveni amb la Fundació 'la Caixa'.

El pi roig (Pinus sylvestris) és l’espècie més afectada pels efectes del canvi climàtic dins l'àmbit de l'Espai Natural de les Guillleries-Savassona. A les darreres dècades, aquesta espècie està patint un fort estrès hídric que provoca falta de vigor dels arbres adults, problemes en la regeneració natural i mortalitat dels peus debilitats o que creixen en condicions més desfavorables.

Els models de projecció climàtica actualment disponibles apunten majoritàriament cap a una modificació del règim de pluges, amb un descens generalitzat de la precipitació anual i una estacionalització de les pluges, a més d'un augment de les temperatures i una intensificació dels períodes de sequera.

Davant d'aquesta perspectiva, els experts apunten que, d’una banda, l'àrea de distribució del pi roig es modificarà a Catalunya i l'espècie es desplaçarà cap a altituds més elevades, d’una altra, es produiran canvis en la composició específica d'aquests boscos i augmentaran les formacions mixtes amb planifolis com l'alzina i el roure i, finalment, seran boscos amb més probabilitat de ser afectats per plagues i malalties (ja que la situació climàtica més desfavorable provocarà que els arbres estiguin més debilitats) i per incendis forestals.

Per tant, cal optar per una gestió forestal adaptativa per millorar els hàbitats forestals on creix el pi roig, afavorir l'estabilitat d'aquests boscos i la vigorositat dels arbres més sans i realitzar actuacions de prevenció de plagues, malalties i prevenció d'incendis.

Aclarides, tallades i estassades selectives en els boscos de pi roig

Els treballs que s'han començat a fer consisteixen en l'execució d'aclarides selectives als boscos de pi roig per potenciar els peus dominants i amb més vigor, tallades selectives per potenciar les espècies de planifolis presents i estassades selectives per disminuir la competència pels recursos naturals i el risc d'incendi.

Les tasques, que realitza l’empresa social TEB Verd, s’estan executant en diverses finques forestals de Vilanova de Sau, amb una superfície total d'actuació d'unes 21 hectàrees i un pressupost de 36.837,19 euros. Està previst que finalitzin el 30 de novembre.

Aquestes actuacions es desenvolupen en el marc del “Conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i la Fundació 'la Caixa' per al desenvolupament d’actuacions de conservació de la biodiversitat als espais naturals gestionats per la Diputació de Barcelona i per a l’establiment de la infraestructura verda a la província de Barcelona”.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Atmosfera, flora, hàbitats, Oficina Tècnica de Prevenció d'Incendis, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Guilleries-Savassona, Prevenció incendis, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS,