Litoral
En el marc del conveni de col·laboració entre la Fundació Bancària 'la Caixa' i la Diputació de Barcelona

Finalitzen els treballs forestals de millora a l'entorn del patrimoni arqueològic del Parc de Serralada Litoral

$urlFileEntry

Poblat ibèric de Céllecs. Autor: CPSL

09/01/2018

El darrer trimestre del 2017 s’han realitzat diversos treballs forestals a l’entorn dels poblats ibèrics de Céllecs, Burriac, Sant Miquel i Castellruf per afavorir la maduresa del bosc i la prevenció d’incendis. S’ha netejat, especialment, l’entorn d’estructures visibles dels jaciments, una actuació que ha permès, d’aquesta manera, la seva identificació, estudi i conservació.

La millora forestal a l’entorn del patrimoni arqueològic ha de permetre en primer lloc posar en valor els elements singulars i facilitar els treballs arqueològics de futurs estudis o seguiments complementaris als existents per conèixer i, en el seu cas, divulgar el patrimoni existent. És, per tant, la fase prèvia de possibles treballs futurs d’estudi, recerca o consolidació del patrimoni arqueològic. Per aquest motiu s’ha actuat en la consolidació del bosc afavorint l’estat actual cap a estructures més madures que assegurin la cobertura vegetal i la protecció dels elements.

Alhora també s’ha facilitat l’accés i transitabilitat per la zona per tal de detectar altres elements pròxims als ja coneguts. L’actuació forestal realitzada permetrà també la millora forestal de l’entorn, la disminució del risc d’incendi forestal i l’afavoriment d’una estructura forestal millor adaptada a possibles exigències degudes al canvi climàtic.

A continuació, us detallem les diferents actuacions desenvolupades als jaciments ibers del Parc de la Serralada Litoral: al poblat ibèric de Céllecs (Òrrius) s’han retirat les restes de brancada d’una aclarida anterior i s’ha desbrossat l’entorn del jaciment en una superfície de 2,88 ha.

Al poblat ibèric de Burriac (Cabrera de Mar), s’ha actuat en 6,07 ha, s’han realitzat millores de la massa arbrada, s’ha estassat l’entorn de les estructures del jaciment i s’han realitzat la franja de baixa combustibilitat a l’entorn de les vies principals i línia d’habitacles més propers.

Al poblat ibèric de Sant Miquel (Vallromanes, Montornès del Vallès), s’ha realitzat una aclarida forestal a la banda sud del turó en una superfície de 8,42 ha. 

Finalment, al poblat ibèric de Castellruf (Santa Maria de Martorelles), s’ha realitzat la neteja forestal del turó i s’han desbrossat les estructures del jaciment en una superfície de 5,26 ha.

Aquestes accions s’han pogut realitzar gràcies al conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària 'la Caixa', per al desenvolupament d’actuacions de conservació de la biodiversitat als espais naturals gestionats per la Diputació de Barcelona i han estat dutes a terme per empreses d’inserció social.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Litoral,