caes

Montnegre-Corredor Hi va participar una trentena de persones

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva organitza un taller d'elaboració de ratafia

17/06/2024

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva, que també és Punt d’Informació del Parc del Montnegre i el Corredor, ha organitzat un taller d’elaboració de ratafia conduït per La Sobirana, una cooperativa de Santa Coloma de Farners experta en l’elaboració d’aquesta beguda i altres licors tradicionals. Al taller, dut a terme el dissabte 15 de juny, hi van assistir 28 persones.

La ratafia és un licor d’herbes i nous verdes que antigament era utilitzada per guarir diverses afeccions, tot aprofitant les propietats remeieres de les plantes, espècies i fruits que la componen. Amb el taller "Fem ratafia!”, el Museu de la Pagesia emfatitza el component etnològic d’aquesta beguda, la qual ens connecta amb el territori i ens convida a trobar-nos amb el nostre entorn social més pròxim.

Així, la màgia d’aquesta beguda té a veure amb el seu important poder de socialització: la recol·lecció de les plantes i l’elaboració s’acostumen a fer en comunitat, amb amics, família o altres persones amb interessos compartits que, durant tot el procés, intercanvien receptes, curiositats i anècdotes. I és que no hi ha dues ratafies iguals: la variació en les proporcions de cada ingredient o, fins i tot, la seva presència o absència, determinen el resultat final, fet que la transforma en una beguda molt lliure, on cadascú té total sobirania en la seva composició. 

Durant el taller, els participants ho van poder experimentar de primera mà. Si es desitja obtenir una ratafia més fresca, hi predominaran plantes herbàcies com la menta, el poniol, la tarongina o la til·la. Contràriament, si es prefereix un sabor més boscà, hi abundaran plantes arbustives i adaptades a la sequera com el romaní, el donzell, la marialluïsa, la farigola o el llorer. Flors com la malva, els pètals de rosa o les inflorescències de saüc aportaran belles notes de color a la mescla. Finalment, la dolça aroma de les nous verdes xafades transforma el procés d’elaboració en una veritable experiència olfactiva.

Al final del taller, es van donar les indicacions pertinents per obtenir la ratafia: la barreja de plantes, juntament amb aiguardent, s’haurà de deixar 40 dies a sol i serena. També caldrà anar xinxollant (barrejant) la mescla almenys un cop per setmana i, per Tots Sants, la ratafia ja estarà llesta per tastar, novament, en una celebració en comunitat.

compartir

Font de la informació: Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva

Categoria: Montnegre-Corredor, Cursos i tallers,