caes

Montnegre-Corredor Per ser un espai natural tranquil proper a una àrea densament poblada

El Parc del Montnegre i el Corredor, distingit per la xarxa internacional de parcs tranquils Quiet Parks International

21/10/2021

L’associació Quiet Park Internacional, amb seu a Los Angeles, ha distingit el Parc del Montnegre i el Corredor com a Quiet Park (parc tranquil) per ser un espai natural tranquil proper a una àrea densament poblada, com és la conurbació metropolitana de Barcelona. La distinció, la primera que es dona a l’Estat espanyol, es va lliurar el 9 d’octubre passat.

Quiet Parks International és una organització sense ànim de lucre amb seu a Los Angeles que té la missió de salvar el silenci per al benefici de tots els éssers vius mitjançant l’establiment d’espais tranquils, ja siguin parcs urbans, parcs naturals, senders, parcs marítims i altres espais a tot el món. 

Segons aquesta organització, la tranquil·litat és essencial no només per a la salut i el benestar de les persones, sinó també per a la vida salvatge, que requereix un entorn acústic net per comunicar-se i completar el seu cicle vital.

En aquest sentit, han valorat que el Parc del Montnegre i el Corredor és un gran espai natural protegit que ofereix una autèntica sensació de desert enmig de l’Àrea metropolitana, densament poblada. El terreny muntanyós i la densa vegetació ofereixen moltes possibilitats per trobar llocs increïblement tranquils on dominen els sons de la natura.

El director executiu de QPI Parks de Urban Quiet Parks, Ulf Bohman, declara que "les possibilitats de trobar quietud i estar envoltats de natura tan a prop d’una ciutat em van sorprendre realment". El premi es va lliurar al director del Parc, Antoni Bombi: "Aquest premi ens inspirarà a continuar treballant per protegir la tranquil·litat del Parc del Montnegre i el Corredor i esforçar-nos per fer-lo encara més tranquil en el futur".

La impulsora d’aquesta distinció va ser Heike Freire i als seus estudiants de postgrau en Pedagogia verda. Van designar el Parc i en van fer una avaluació i un informe. Entre d’altres aspectes, van destacar que la gent viu i es dedica a l’agricultura i ramaderia al Parc i que hi ha molts camins que el travessen. També van assenyalar que la vegetació del Parc presenta una gran diversitat amb elements de caràcter atlàntic, tot i que els boscos dominants són característics de climes mediterranis, com les suredes, els alzinars i les pinedes.

L’entitat té previst designar nous parcs tranquils, aquest octubre, a Flandes, Bèlgica, i a Estocolm, Suècia, a principis de l'any que ve. També s’estan avaluant possibles parcs urbans i tranquils a París, Toronto, Brisbane, Nova York i Wellington Town Belt, Nova Zelanda.

compartir

Font de la informació: Quiet Parks International

Categoria: Atmosfera, hàbitats, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,