caes

Montnegre-Corredor La mostra es podrà veure enguany en tres municipis

La biblioteca de Llinars del Vallès i la de Tordera acullen l’exposició sobre el Parc del Montnegre i el Corredor

15/04/2024

Durant el 2024, l’exposició itinerant 'El Parc del Montnegre i el Corredor' visita tres municipis de l’àmbit del Parc. Es tracta de Fogars de la Selva, on ha estat al març i torna al juny, Llinars del Vallès, a l’abril, i Tordera, a l’octubre.

Després d’exposar-se al Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva durant el mes de març, aquest abril i fins el 7 de maig, la mostra s’exposa a la Biblioteca Can Casas de Llinars del Vallès.

A partir del 8 de maig i fins el 31 de setembre, tornarà al Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva; durant tot el mes d’octubre, s’exposarà a la Biblioteca de Tordera; finalment, la itinerància conclourà el mes de desembre al Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva.

L’exposició "Parc del Montnegre i el Corredor" és una iniciativa d’educació ambiental que té com a objectiu donar a conèixer la gestió i els valors naturals i culturals d'aquest espai natural protegit i apropar-lo a la població visitant.

Està destinada al públic general i familiar així com al públic escolar d’educació primària i del primer cicle d'ESO. A l’exposició, el personatge carboner anomenat Pep Carbó descobreix els secrets de l’espai natural, el seu paisatge, la vegetació i la fauna, i ens ensenya què hem de fer per protegir-lo i respectar-lo.

L’exposició està formada per una dotzena de plafons muntats en bastidors de fusta i està produïda amb materials i tintes sostenibles. Requereix entre 80 i 100 m2 per exposar-la, però la seva estructura modular permet prescindir d’alguns plafons i encabir-la en menys espai.

>Incorpora tres nivells de lectura, vehiculats per un personatge narrador, i un ventall d’elements gràfics en què destaquen les il·lustracions naturalistes i els interactius no digitals. Presenta recursos com una passejada audiovisual, propostes de participació, objectes mòbils i ambientació aromàtica.

L’exposició es cedeix temporalment, normalment per mesos, per exposar-la en equipaments municipals, biblioteques o recintes que disposin d’un mínim d’espai. Es pot demanar a l’adreça electrònica del parc p.montnegre@diba.cat o bé trucant al telèfon 934 727 670.

La mostra també disposa de recursos de suport en paper per poder treballar millor els seus continguts. Es tracta d’un dossier de l’educador, un dossier pel cicle inicial i mitjà d’educació primària i un altre dossier pel cicle superior d’educació primària, 1r i 2n d’ESO; tots ells es poden demanar al Parc quan es cedeix l’exposició. Per altra banda, l’exposició es pot veure en format virtual.

Un Parc amb dos massissos

El Parc està format per dos massissos: el Montnegre, costerut, fosc i solitari; i el Corredor, suau, lluminós i acollidor. Tots dos formen un gran tapís de color verd només trencat per algun mas envoltat de camps. Amb el Maresme a una banda i el Vallès a l’altra, el Parc és un espai protegit amb uns valors ecològics i culturals excepcionals.

Les administracions que gestionen el Parc del Montnegre i el Corredor tenen cura de més de 15.000 hectàrees de tretze municipis: Arenys de Munt, Dosrius, Fogars de la Selva, Llinars del Vallès, Mataró, Pineda de Mar, Palafolls, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Celoni, Sant Iscle de Vallalta, Tordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.

Al Parc hi viuen animals de tota mena, des d'espècies boscanes mediterrànies com el gat mesquer, la rata cellarda o l’esquirol, a animals d’ambients centreeuropeus com el gorjablanc, el talpó roig o la secada.

Des de la prehistòria, el Montnegre i el Corredor han estat zona de pas. Com a testimonis de l’assentament humà de diferents èpoques, s'hi troben monuments megalítics com el dolmen de Pedra Gentil, que ha esdevingut símbol del Parc i ha donat lloc a mites i llegendes, a més d’ermites, esglésies, el santuari del Corredor i algunes masies notables. L’aprofitament del bosc ha estat i és l’activitat econòmica més important d’aquestes muntanyes.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Divulgació, Exposicions, Montnegre-Corredor, Turisme sostenible, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,