Selector d'idioma

CAES

Capçalera

Publicador de continguts

Diputació de Barcelona Inclou Tordera i Palafolls, municipis del Parc del Montnegre i el Corredor

La Diputació de Barcelona impulsa una consulta ciutadana sobre l'Espai Agrari de la Baixa Tordera amb cinc municipis del territori

$urlFileEntry

Espai Agrari de la Baixa Tordera.
Autor: Diputació de Barcelona

20/11/2020

Els ajuntaments de Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Tordera i Blanes han signat un conveni amb la Diputació de Barcelona per a impulsar l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, un projecte que neix amb la intenció de situar aquest territori a l’avantguarda de les polítiques agràries i alimentàries que s’estan dissenyant per a la demarcació de Barcelona amb horitzó 2030. Tordera i Palafolls formen part també del Parc del Montnegre i el Corredor.

El projecte acaba d’arrencar i ho ha fet amb l’obertura d’una enquesta en línia que tots els ciutadans de la Baixa Tordera, de primera o segona residència, poden contestar a partir d’aquest novembre. El procés de consulta també inclou la realització d’entrevistes en profunditat i la dinamització de grups focals de discussió, i s’emmarca dins d’una estratègia pionera de participació ciutadana: és el primer cop que diverses administracions públiques locals catalanes conviden als veïns d’un territori a decidir com ha de ser la seva zona agrícola.

Treball conjunt i coordinat

L’objectiu d’aquest procés participatiu és avançar en la conceptualització, el disseny i la implementació de la nova marca "Espai Agrari de la Baixa Tordera" i s’està treballant de forma coordinada amb investigadors del Grup de Recerca en Traducció Audiovisual, Comunicació i Territori (TRACTE) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i amb els màxims experts en figures de preservació i dinamització d’espais agraris de la Diputació de Barcelona, professionals reconeguts que han liderat projectes de referència internacional com el Parc Agrari del Baix Llobregat o el Parc Rural del Montserrat.

Tal com explica Jordi de San Eugenio, responsable del grup TRACTE, "la marca de territori es pot considerar un dispositiu de gestió del territori, pel fet que implica la concreció d’una identitat territorial a partir de la qual engegar un procés de desenvolupament local". Per la seva banda, Sònia Callau, cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la Diputació de Barcelona, destaca el fet que "els espais agraris de màxim valor del nostre territori seran estratègics en un context futur d’emergència climàtica, sanitària i alimentària. I el nostre repte és treballar per a l’establiment i el restabliment de noves connexions entre la pagesia com a productora d’aliments i la ciutadania com a consumidora d’aliments. L’Espai Agrari de la Baixa Tordera és un marc de treball per assolir aquest repte de futur".

Una metodologia triangular

El procés de disseny i conceptualització de la Marca "Espai Agrari de la Baixa Tordera" ha portat a estructurar una metodologia basada en tres tècniques bàsiques de recerca (el que es coneix com una triangulació metodològica), que estan enfocades principalment a buscar la màxima participació ciutadana en aquest desenvolupament. Durant el mes de novembre, hi ha previst realitzar sis entrevistes en profunditat a líders d’opinió de la societat civil. També es realitzaran cinc grups de discussió sobre temes d’agricultura, turisme, sector públic, ecologia i territori i consumidors. I, a més, a les pàgines web dels cinc ajuntaments de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera s’ha posat a disposició de tota la ciutadania una enquesta que permet aportar el seu punt de vista a les persones que hi viuen.

Des dels consistoris de Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Tordera i Blanes s’afirma que és del màxim interès que hi participi el major nombre possible de ciutadans de la Baixa Tordera per tal que entre tots es pugui tirar endavant un projecte comú d’identificació i definició estratègica d’aquest territori agrícola, un dels més fèrtils de Catalunya.

Impulsar la governança alimentària

Aquesta iniciativa conjunta s’ubica a l'avantguarda de l’acció en matèria agrària i alimentària que la Diputació de Barcelona està activant amb horitzó 2030 i que es troba alineada amb les grans estratègies europees i internacionals en aquesta matèria: principalment, els Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS) i l'estratègia "De la Granja a la Forquilla" (en anglès, "Farm to Fork"), que es troba al centre del Pacte Verd Europeu.

La visió és posar al centre de l’agenda política el dret a una alimentació saludable, sostenible i de proximitat i amb un balanç de zero emissions i, per a aconseguir-ho, col·labora amb els ajuntaments de la demarcació que estan interessats a impulsar aquest model alimentari en els seus territoris. En aquest sentit, crear espais agraris gestionats és fonamental, ja que si no hi ha pagesos, no hi ha sector agrari; i sense un sector agrari local, no hi pot haver una alimentació saludable, sostenible i de proximitat.

La implementació de zones agràries locals és, doncs, clau per a obtenir una bona governança alimentària, ja que són eines que milloren l’eficiència i l’eficàcia de les actuacions públiques.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Hidrologia, hàbitats, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, Notícies d'arreu,

CookiesEU