caes

Montnegre-Corredor Organitzada pel Museu de la Pagesia

Una passejada guiada descobreix la misteriosa església Vella de Fogars i el jaciment que l’amaga

19/02/2024

El Museu de la Pagesia de Fogars va organitzar, el diumenge 21 de gener, una passejada guiada per conèixer l’origen del poble de Fogars de la Selva, que va créixer entorn l’església Vella, actualment desapareguda. Probablement, es trobi amagada sota el jaciment arqueològic del Pla del Reclam, que ja es va començar a excavar fa uns anys, però encara té molta superfície per descobrir. 

El nou Cicle anual d’activitats culturals del Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva també Punt d’Informació del Parc del Montnegre i el Corredor– va iniciar l’any amb una de les activitats més esperades: la passejada guiada a l’actual església de Sant Cebrià i al jaciment arqueològic on, probablement, s’amaga l’església Vella.

El recorregut, de 4,5 quilòmetres, va començar davant del Centre cívic. A poca distància, i resseguint un caminet de bosc, el grup va arribar a l’actual església de Sant Cebrià, datada del segle XVI. Situada just al costat del riu Tordera, recentment, s’ha vist amenaçada per l’embat del temporal Glòria, que amenaçava amb inundar l’església i, fins i tot, tombar-la. Aquest no ha estat l’únic cop que ha sobreviscut a les adversitats. La Guerra del Francès i la Guerra Civil tampoc no van aconseguir destruir-la.

Resseguint el riu, i tot enfilant un corriol, van arribar al Pla del Reclam, jaciment arqueològic on, fa uns anys, s’hi van fer algunes troballes tals com tres edificacions: una senyorial, una més humil i una altra destinada a treballs agrícoles o ramaders. Els arqueòlegs buscaven l’església Vella, que la memòria oral de la gent gran del poble situava en aquest emplaçament. Encara no s’han trobat restes de l’església, però queda molta superfície per ser excavada.

A dalt del turó, hi ha la Creu de Terme, coneguda com la Creu d’en Simon, propera al mas del mateix nom i que marcaria el límit de la sagrera. De tornada, van anar descobrint ocells i plantes associades a zones de ribera. Per posar fi a la sortida, van esbrinar el nom d’un parell d’espècies a través d’unes claus dicotòmiques.

compartir

Font de la informació: Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva

Categoria: Montnegre-Corredor, Educació ambiental, ODS,