Montseny | Xarxa de Parcs Naturals
Es prepara una nova temporada de cria durant la qual s'espera augmentar considerablement el nombre d'exemplars

El Centre de Fauna de Torreferrussa trasllada 36 exemplars de tritó del Montseny al Centre de Pont de Suert i al Zoo de Barcelona

$urlFileEntry

Cria en captivitat. Autor: Life Tritó Montseny

05/02/2019

En el marc del projecte europeu Life Tritó Montseny, el Centre de Fauna de Torreferrussa ha cedit divuit parelles de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi): 10 parelles de la població occidental al Centre de Fauna de Pont de Suert (Lleida) i 8 parelles de la població oriental al Zoo de Barcelona, dins del programa de cria en captivitat d’aquesta espècie. D’aquesta manera, el Centre de Fauna del Pont de Suert compta ara amb 17 parelles i 2 trios, mentre que el Zoo de Barcelona, acull 18 parelles i 6 grups de cria.

Així mateix, el Centre de Fauna de Torreferrussa també doblarà el nombre de parelles amb exemplars nascuts al centre i, enguany, acollirà unes 60 parelles de cria. Les parelles de tritons destinades a la reproducció per futurs alliberaments se seleccionen genèticament per assegurar i augmentar la diversitat genètica dels seus descendents per sobreviure als canvis del medi.

Amb aquest augment del nombre de parelles, es prepara una nova temporada de cria durant la qual s’espera poder augmentar considerablement el nombre d’exemplars criats el passat 2018. En un parell d’anys es preveu assolir els objectius marcats dins el projecte Life Tritó Montseny i arribar als 800-1.000 exemplars nascuts en captivitat anualment.

Per a això, durant l’any passat es van dur a terme obres d’ampliació i millora de les instal·lacions al Centre de Fauna de Torreferrussa, Centre de Fauna del Pont de Suert i al Zoo de Barcelona per triplicar la capacitat reproductora de l’espècie.

380 larves el 2018

A més a més dels tres centres que treballen en la cria en captivitat de l’espècie a Catalunya, el Zoo de Chester (Regne Unit), un dels més prestigiosos en recuperació d’amfibis, compta amb 12 parelles de tritó del Montseny des de l’abril del 2017, quan el Centre de Fauna de Torreferrussa li va cedir 24 exemplars per reubicar-los en una instal·lació amb prop de 60 aquaris.

En global, el passat 2018, entre els quatre centres de cria s’han aconseguit 380 larves (287 de la població occidental i 93 de l'oriental).

El destí d’aquestes cries és repoblar els torrents del Montseny. Per triar-los es realitza un acurat treball de recerca en el qual s’investiga la qualitat d’aigua, les constants fisicoquímiques i la fauna i flora del rierol, amb la finalitat d’assegurar la supervivència dels animals alliberats.

Dos anys amb suport europeu

L’impuls de la cria en captivitat d’aquesta espècie endèmica catalogada com a tal des del 2005 és un dels objectius del projecte europeu Life Tritó Montseny.

En marxa des de l’octubre del 2016, el projecte és coordinat per la Diputació de Barcelona, i hi participen la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana, la Diputació de Girona, i el Zoo de Barcelona.

compartir

Font de la informació: Life Tritó Montseny

Categoria: Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, amfibis, hàbitats, Normativa, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi,