Montseny | Diputació de Barcelona
El Montseny, model a seguir

L'inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny es presenta a Corea

$urlFileEntry

Moment de la presentació. Autor: IPACIM

03/12/2017

L'illa sud-coreana de Jeju, reserva de la biosfera, ha acollit una reunió d'entitats acreditades per la UNESCO durant la qual s'ha presentat l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny.

En el marc del Seminari de Capacitació per a ONG acreditades celebrat a la Reserva de la Biosfera de Jeju (Corea del Sud), s'ha presentat una comunicació sobre inventaris en la qual s'ha explicat el que es va dur a terme al Montseny entre els anys 2009 i 2011. El Seminari ha tingut lloc entre l'1 i el 3 de desembre, dies previs a la reunió anual del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, de la UNESCO (4 - 9 de desembre).

Prop d'un centenar de persones de 34 països han participat en aquest seminari, en què l'experiència pionera duta a terme al Montseny i inscrita al Registre de Bones Pràctiques de la UNESCO, ha estat present en la majoria de sessions de la mà de Lluís Garcia Petit, director general de l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM) i que assisteix a la reunió com a representant de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català (Ens). L'Ens és actualment l'única ONG catalana acreditada, sota el paraigües de la qual se situen més de 3.000 entitats catalanes, algunes de les quals es troben dins del territori de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

En els tres dies de presentacions i debats, s'ha reflexionat sobre la funció de les entitats (ONG en la terminologia de la UNESCO) a l'hora d'aplicar la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. El cas del Montseny ha permès de disposar d'un exemple concret en què les entitats, amb el suport d'institucions com la Diputació de Barcelona, han participat des del disseny i la coordinació del projecte fins a l'aportació d'informació sobre els diversos elements inventariats. Al mateix temps, altres experiències d'arreu del món també serviran per a millorar la feina que es duu a terme a la nostra reserva de la biosfera.

Durant la reunió del Comitè, en el grup de treball sobre recerca del Fòrum d'ONG es va presentar també una reflexió sobre els problemes pràctics de la realització d'inventaris, basada en l'experiència del Montseny. D'aquesta manera, aquell projecte pioner, que recentment ha estat objecte d'una actualització impulsada per la Diputació de Barcelona, continua projectant-se internacionalment per ajudar a avançar en la protecció del nostre patrimoni cultural immaterial.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del Patrimoni cultural immaterial del Montseny i descarregar-vos el tríptic dedicat a l'Inventari.

compartir

Font de la informació: nstitut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM)

Categoria: Montseny, Diputació de Barcelona,