Selector d'idioma

CAES

Capçalera

Publicador de continguts

Montseny Sota l'organització del Parc a taula i el Consell Comarcal del Vallès Oriental

Sant Esteve de Palautordera organitza el primer cap de setmana de tardor gastronòmica al voltant de la gírgola de castanyer i les castanyes del Montseny

Presentació de Castanya de Viladrau. Autor: Depana

Presentació de Castanya de Viladrau. Autor: Depana

18/05/2022

El cap de setmana del 14 i 15 de maig, a Sant Esteve de Palautordera, cinc restaurants van oferir propostes culinàries a base de gírgola de castanyer i castanya del Montseny sota el paraigua del programa Parc a taula. A la plaça de la Vila es van presentar diversos productors i es va fer una passejada guiada 'On són els bolets quan no hi ha bolets?'.

El programa Parc a taula de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental, va organitzar les Jornades de la gírgola de castanyer i la castanya del Montseny. Tot plegat amb un objectiu doble: posar en valor la gastronomia vinculada a la Xarxa de Parcs Naturals i promoure el consum durant tot l’any de dos productes que tradicionalment es consumeixen a la tardor. Si consumim avellanes tot l’any, per què no fem el mateix amb el bolet i la castanya?

La gírgola de castanyer o Maitake és un bolet autòcton del Montseny però molt escàs. Des de fa anys és apreciat per la gent dels pobles del Montseny pel seu exquisit aroma i sabor. Es caracteritza per la seva textura consistent i la seva forma coral·loide. Així doncs, es van poder degustar la gírgola de castanyer i la castanya del Montseny als restaurants de Sant Esteve de Palautordera Kabusha, Net, La Vall del Montseny, Can Marc i La Grangeta.

Diumenge també es va fer, amb el guiatge d’ADEMC, la passejada guiada "On son els bolets quan no hi ha bolets?",  amb una desena de participants. També dissabte i diumenge, a la plaça Major de Sant Esteve de Palautordera, es van presentar productors del Parc a taula, com Bolet Ben Fet i Castanya de Viladrau.

Bolet Ben Fet és un productor de Sant Esteve de Vilamajor que cultiva gírgola de castanyer ecològica tot l’any. És una petita empresa d’inserció social, que fa ús de fustes seleccionades de castanyer provinents del Montseny. Promou el cultiu de bolets com a resposta a la creixent demanda i per evitar l’espoliació excessiva dels boscos. I els seus residus orgànics serveixen com a nutrients per a les empreses d’horta de la zona, fent economia circular.

Castanya de Viladrau, a més a més de la venda de castanyes i derivats, també durant tot l’any, promou la recuperació de castanyers centenaris i la seva fusta, i fa visites guiades. El Baluard és un vi de El Bocamoll que neix a les vinyes de Can Rovira de Fogars i de Can Verdaguer Xic, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. La Montseny Castanya és una cervesa de Cervesa El Montseny, d’alta fermentació, elaborada amb un 75 % de malta d’ordi i un 25 % de castanya provinent de Viladrau. La botiga Can Teixidor de Sant Esteve de Palautordera també ha col·laborat en aquestes jornades com a punt de venta de gírgola de castanyer i castanyes del Montseny, que seguiran oferint durant tot l’any.

El tret de sortida d’aquestes jornades va ser el 10 de maig, amb la celebració d’un Àpat del Parc a taula adreçat a gestors, restauradors i comunicadors del món gastronòmic, amb una proposta de menú elaborada per cadascun dels cinc restaurants participants. Els plats van ser crema de cigró menut amb xutney de gírgoles de castanyer i castanya amb reducció de ratafia (Restaurant la Vall), caneló de pollastre a la cervesa amb baixament de castanya i gírgola de castanyer (restaurant Kabusha), arròs mar i muntanya de sípia i conill de can Calls amb gírgola de castanyer i allioli d’alls escalivats i castanya (Restaurant la Grangeta), guisat de ceba de Figueres farcida de carn i castanya de Viladrau (Restaurant Net) i paisatge de tardor del Montseny "Textures de castanya i xocolata" (Restaurant can Marc). Tot plegat maridat amb cervesa Montseny Castanya (de Cervesa del Montseny) i vi El Baluard (de El Bocamoll) provinent de vinyes del Montseny.

Les activitats compten amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera, la Xarxa Productes de la Terra i l’Associació de restauradors de Sant Esteve de Palautordera (en fase de creació).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montseny, Parc a taula,

CookiesEU

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació