caes

Montseny El va organitzar l'entitat Orígens Escola Taller de Bioconstrucció

Un curs sobre la construcció en pedra seca al Parc Natural del Montseny ja compta amb una tercera edició

09/07/2024

L’entitat Orígens Escola Taller de Bioconstrucció va oferir, els dies 31 de maig i 1 de juny, la tercera edició del curs sobre pedra seca al Montseny, una de les tècniques constructives més ancestrals i molt present en zones concretes del nostre entorn mediterrani. El curs, que va ser inaugurat per Xavier Navalón, director del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, forma part del programa formatiu que aquesta entitat ofereix cada any sobre diverses tècniques de construcció sostenible i tradicional.

La formació va tenir lloc a El Bellit, en una de les masies del pla de la Calma, i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tagamanent, des d’on es va cedir un espai per dur a terme la sessió teòrica introductòria. Posteriorment, els margers Albert Gavaldà i Roger Solé, ambdós membres de l’Associació Gremi de Margers de Catalunya, van iniciar els alumnes en els aspectes bàsics de la construcció amb pedra seca, el coneixement de les eines que s’utilitzen, el reconeixement de les pedres, i les possibilitats constructives d’aquesta tècnica aplicada actualment tant en la reconstrucció de marges i altres elements com en noves construccions de pedra en sec.

El curs també va comptar amb la participació del geòlegs Jordi Ferrer i Marta Picó, els quals van oferir els coneixements bàsics sobre els processos de formació de les roques, les diverses tipologies que se’n poden trobar, i les seves aplicacions a l’hora d’utilitzar-les.

L’ús de la pedra seca com a sistema de construcció

La pedra seca, una tècnica constructiva ancestral consistent en l’edificació amb pedra sense utilitzar cap tipus de morter d’unió, s’ha utilitzat històricament per ordenar el terreny agrícola i, sobretot, com a sistema de contenció de les feixes. Aquest sistema és de gran eficiència ja que forma murs que drenen l’aigua de forma natural i, per tant, resulten molt resistents si estan ben construïts. Al Montseny, i concretament al pla de la Calma, on s’ha dut a terme la formació, en trobem una gran quantitat de mostres.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, Montseny, Cursos formatius,