Montseny | Diputació de Barcelona
Es difondrà un nou vídeo cada dijous fins a mitjan agost

Vuit microcàpsules de vídeo difonen les accions més rellevants del projecte Life Tritó Montseny

$urlFileEntry

Exemplar de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi).
Autor: Iñaki Relanzón / Life Tritó Montseny

25/06/2020

El projecte Life Tritó Montseny compta, a partir d’ara, amb nou material divulgatiu pensat per donar a conèixer la biologia i ecologia del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i transmetre la importància de millorar el seu hàbitat per recuperar aquesta espècie endèmica del massís, catalogada en perill crític. Es tracta de vuit microcàpsules de vídeo que permetran difondre les accions més rellevants que s’han portat a terme fins ara en el marc d’aquest projecte.

Els vuit documentals, d’uns cinc minuts de durada cadascun i subtitulats en català, castellà i anglès, aprofundeixen en les particularitats d’aquesta espècie tan enigmàtica que només habita al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i que està considerada l’amfibi més amenaçat de l’Europa occidental. S’hi reflecteixen, entre d’altres aspectes, el funcionament dels centres de cria, l’alliberament d’exemplars, la recerca, les actuacions per millorar-ne l’hàbitat, la problemàtica de les malalties infecciones en amfibis o les accions d’educació ambiental.

Des del 25 de juny i fins a mitjan agost, cada dijous s’anirà descobrint una d’aquestes microcàpsules i els vídeos es podran veure al canal Youtube del Life Tritó Montseny. La temàtica dels vuit documentals és la següent: Calotron arnoldi: un amfibi endèmic del Montseny; La cria en captivitat del tritó del Montseny; Alliberant nous individus; El tritó del Montseny: del coneixement a la conservació; Millora de l’hàbitat del tritó del Montseny; Malalties infeccioses en amfibis: prevenció i divulgació ambiental; L’educació ambiental, baula fonamental del Life Tritó Montseny, i Life Tritó Monseny, un repte col·lectiu per a la conservació d’una espècia única.

El projecte Life Tritó Montseny

L’any 2005 es va descriure una nova espècia d’amfibi endèmica del Parc Natural del Montseny que havia estat documentada unes dècades abans com a tritó pirinenc. L’estudi de les seves poblacions i del seu hàbitat va constatar l’experiència d’una sèrie d’amenaces que en comprometien la viabilitat. El tritó del Montseny és una espècie catalogada com en perill crític d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Les principals amenaces que pateix estan relacionen amb la qualitat del seu hàbitat, interferit per l’activitat humana (interrupcions del flux hídric, fragmentació de l’hàbitat, possible propagació de malalties infeccioses i els efectes del canvi climàtic). La baixa mida poblacional i l'aïllament fan el tritó més vulnerable davant les amenaces. 

El projecte Life Tritó Montseny es duu a terme amb l’objectiu de millorar l’estat de conservació d’aquesta espècie i treballa en les línies prioritàries següents: l’increment de la qualitat hidrològica i del cabal dels torrents on viu el tritó; l’eliminació o reducció de les amenaces sobre el seu hàbitat; la conservació genètica de l’espècie i l’ampliació de l’àrea de distribució; l’establiment d’una major cobertura legal i l’aprovació d’un pla de conservació de l’espècie; l’ampliació del coneixement científic sobre els requeriments ecològics d’aquest amfibi, i, finalment, la implicació i compromís dels agents del territori en la conservació dels hàbitats de ribera i de la seva biodiversitat i, en especial, d’aquesta espècie del Montseny. 

Aquest projecte està cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea i compta amb la col·laboració, com a socis del projecte, de la Diputació de Barcelona, que el coordina, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana, i el Zoo de Barcelona.  

compartir

Font de la informació: Life Tritó Montseny

Categoria: Montseny, Educació ambiental, Vídeos, Paisatge, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, amfibis, hàbitats, Normativa, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Vídeos, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, ODS,