Parc Fluvial Besòs
A l'actualitat, se segueix treballant per tornar a la normalitat

Crònica de la riuada al Parc Fluvial del Besòs

$urlFileEntry

Esvoranc. Autor: Parc Fluvial del Besòs

05/03/2020

El passat 21 de gener de 2020 es va produir a tot Catalunya el temporal Glòria que va provocar fortes ràfegues de vent, onatge i acumulació de pluja que va suposar la crescuda dels rius. Les conseqüències d’aquest temporal al Parc Fluvial del Besòs van ser, per primera vegada en molts anys, desastroses.

Els nivells del riu Besòs van assolir registres anteriorment mai assolits en el tram final corresponent a la zona d’ús públic. Aquesta zona, que correspon als últims 5 km del riu abans d’arribar al mar, va quedar totalment inundada durant dos dies i l’aigua va arribar pràcticament a l’estructura del pont del Ferrocarril a Sant Adrià de Besòs.

El dilluns 20 de gener es va activar la fase de Prealerta del Parc Fluvial del Besòs de forma preventiva. L’episodi de pluja a la conca del Besòs es va iniciar el mateix dia i de manera ininterrompudament fins al dia següent, fet que va provocar un augment continuat del nivell del riu i l'activació de la fase d’Alerta. Es van activar els avisadors acústics i es van emetre els corresponents missatges de veu per megafonia.

El mateix dilluns, els panells del Sistema d’Alerta Hidrològica del Besòs (SAHBE) van mostrar el missatge “Accés tancat per raons de seguretat” en els accessos de Francesc Moragas i Can Peixauet per risc de caiguda d’arbres del passeig de la Salzereda.

Durant tot el dia 21, la pluja es va mantenir constant amb períodes de pluja intensa en determinades zones de la conca del Besòs, circumstància que va provocar el desbordament del riu del canal central i l'activació de la fase d’Inundació Total al Parc Fluvial del Besòs.

El dimecres 22, es registra el nivell màxim de l’episodi en l’aforament de Montcada i en l’aforament de la presa 1 ubicada a la zona d’ús públic, el màxim registrat en aquest punt des de l’inici del funcionament del Parc Fluvial del Besòs l’any 2000.

Tot i la treva de pluja del vespre, el dijous 23 de gener el nivell del riu Besòs torna a augmentar degut al cabal aportat pels rius Mogent i Congost. Tot i així, l’aigua no retorna completament als nivells habituals de latència fins al dissabte 25 de gener.

La desembocadura va resultar molt afectada per l’augment del cabal del riu i com a conseqüència de la llevantada que feia que l’aigua del mar sobrepassés la barrera de sorra.

Després del Glòria

Des de llavors, el servei de manteniment tant de la zona d’ús públic adjudicat a l’empresa Urbaser, com el servei de manteniment de les zones humides adjudicat a CLD estan treballant intensament per restablir la normalitat.

Pel que fa a les zones humides, aquesta setmana de març s’ha aconseguit restablir l’accés pels camins de servei d’ambdós marges, s’ha reparat l’esvoranc que tallava el camí del marge dret en dos, s’ha buidat la sala de bombament que subministra aigua als wetlands i ara s’iniciarà el procés de recuperació de les instal·lacions que conformen les parcel·les.

Pel que fa a la zona d’ús públic i desembocadura, cal remarcar que la força del vent i l’aigua va arrencar arbres i arrossegar elements insòlits com somiers, neveres, parts de cobertes de naus industrials, etc. que, arrossegats aigües avall, van trencar baranes de ponts i passeres que s’han reconstruït. La gespa també ha quedat molt afectada i, encara que a simple vista no s’apreciï, de ben segur els usuaris ho hauran notat ja que la força de l’aigua s’ha emportat la capa superficial de terra produint nombrosos sotracs.

A la zona d’ús públic i desembocadura, s’han recollit i gestionat 120.000 kg de restes vegetals i 6.890 kg de rebuig (com tovalloletes, plàstics, envasos, teixits i pneumàtics) que hom llença freqüentment sense pensar que van a parar al riu. Pel que fa a les zones humides, les xifres són entorn les 55 tones de restes vegetals i 800 kg de rebuig. Ara per ara, seguim treballant per retornar a la normalitat. 

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Parc Fluvial del Besós, Parc Fluvial del Besòs, Parc Fluvial Besòs,