Selector d'idioma

CAES

Capçalera

Publicador de continguts

Sant Llorenç-Obac | Xarxa de Parcs Naturals | Diputació de Barcelona Estaran exposades al Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) durant un mes

Identifiquen restes neandertals de fa més de 50.000 anys a la cova Simanya, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

19/09/2023

El dimarts 19 de setembre s’han presentat al Museu d’Arqueologia de Catalunya (seu de Barcelona) les restes neandertals procedents del jaciment de cova Simanya, ubicada a Sant Llorenç Savall, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. El conjunt està format per 54 restes neandertals corresponents a, com a mínim, tres individus, fet que el converteix en el més important de Catalunya i en un dels més rellevants de la península Ibèrica. Els resultats científics es publiquen a la prestigiosa revista internacional Frontiers in Earth Science.

La cova Simanya, situada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, compta amb més de 300 metres de recorregut i, per la seva accessibilitat, ha estat una de les cavitats més visitades de Catalunya.

"Un dels objectius del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac és aproximar els visitants al medi natural i al medi geològic i, alhora, oferir un espai a la recerca i investigació", explica el director del Parc Natural, Àngel Miño a la presentació. "La geomorfologia del Parc, amb agulles, barrancs, parets, avencs i coves, és una de les característiques singulars de l’espai. Una de les cavitats més conegudes del massís de Sant Llorenç és la cova Simanya, que les persones visitants poden conèixer amb els itineraris guiats que organitzem des de la Diputació de Barcelona", continua Miño.

L'estudi d'un conjunt de materials dipositats a les instal·lacions del Museu d’Arqueologia de Catalunya procedents d’unes intervencions als anys 1978-79 va alertar els investigadors de la presència de restes neandertals a la cova Simanya. Aquest fet va incentivar els investigadors a iniciar un projecte de recerca l’any 2020 amb els objectius principals d’estudiar-ne les restes fòssils humanes i el seu context arqueopaleontològic.

Paral·lelament, els treballs d'excavació recents han permès reconstruir l'origen i la història de les restes neandertals, així com la recuperació de noves. Així mateix, les eines de pedra recuperades, els ossos d'animals processats pels neandertals i les fogueres documentades suggereixen que la cova Simanya va ser un enclavament significatiu per a les poblacions del Paleolític mitjà.

Les restes que es presenten quedaran exposades al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) durant un mes per tal de fer-les públiques a tota la ciutadania. Posteriorment, tornaran a l’equip d’investigadors fins la finalització de la recerca, moment en el qual tornaran al MAC.

Des del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, s’organitzen visites guiades a la cova Simanya cada dissabte, festius i darrer diumenge de cada mes. Les visites estan destinades al públic en general i cal inscripció prèvia. Es pot obtenir més informació de l’activitat i el procediment per a la inscripció en aquest enllaç.

Un conjunt format per 54 restes neandertals

Les restes que s’han presentat es corresponen a tres individus: un adult, probablement una dona; un juvenil d'uns 11 o 12 anys, i un individu infantil d'uns 7-8 anys. "De tot el conjunt destaca especialment l'individu adult, del qual s'han identificat restes de tots dos braços, entre ells hi ha un húmer sencer i una mà pràcticament completa, i també dels peus, a més de diferents vèrtebres i costelles", comenta el Dr. Antonio Rosas, director del Grupo de Paleoantropología del MNCN-CSIC. També s'han identificat fins a deu peces dentals i un fragment de mandíbula. Dues d'aquestes dents pertanyen a l'individu juvenil i les vuit restants poden ser compatibles amb l'individu adult, tot i que "no es pot descartar la possibilitat que corresponguin a més individus", afegeix.

El conjunt presenta trets anatòmics inequívocs que permeten adscriure'l clarament als neandertals. Aquests detalls no només ajuden a diferenciar aquests individus d'altres espècies del gènere Homo, sinó que, a més, permeten entendre millor la filogeografia dels neandertals que van poblar Europa abans de l'arribada de la nostra espècie Homo sapiens. Segons Rosas "els fòssils de la cova Simanya ajudaran a esclarir el paper que ha tingut la península Ibèrica en la complexa història evolutiva dels neandertals". En aquest sentit, l’investigador i un dels millors experts internacionals en neandertals diu “avui comencem a saber que hi ha diferents llinatges d’aquesta espècie extingida però, a hores d’ara, encara no coneixem els motius de com i on es van originar. Ibèria i la cova Simanya tenen molt a dir en aquest sentit”, pronostica.

"Les primeres datacions realitzades indiquen que la presència de neandertals a la cova Simanya és més antiga que el límit del Carboni 14; és a dir, anterior als 50.000 anys", indica el Dr. Juan Ignacio Morales, codirector de les excavacions i investigador de l'IPHES-CERCA i del SERP-UB. Actualment, s'estan fent tècniques de datació alternatives que haurien de permetre determinar l'antiguitat de les restes amb una millor precisió, puntualitza l'investigador.

Juntament amb l'ús de la cova per part dels neandertals, els treballs de camp han permès constatar que la cavitat també va servir de refugi d'hibernació tant per a l'os bru com per a l'os de les cavernes; un ús que es va allargar, com a mínim, fins fa 42.000 anys. Molt temps després, la cova va ser utilitzada de manera esporàdica des del Neolític fins a temps molt més recents, comenta el Dr. Morales.

La Catalunya Central un territori clau per als neandertals

La proximitat de la cova Simanya amb altres jaciments arqueològics del Paleolític mitjà com les coves del Toll (Moià), l'Abric Romaní (Capellades) o la cova Gran de Collbató, evidencia clarament que la Catalunya Central va ser un territori clau per a les activitats i els assentaments dels neandertals durant el Plistocè superior.

A les properes campanyes d'excavació, l'equip de recerca té previst continuar amb els treballs al complex càrstic de Simanya, incloent-hi la cova del Triangle i la cova de la Canal, situades a escassos 50 metres, amb l'objectiu de conèixer amb més profunditat el poblament prehistòric en aquest territori clau.

Presentació al Museu d'Arqueologia de Catalunya

A l'acte de presentació al Museu d’Arqueologia de Catalunya (seu de Barcelona) han assistit representants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; de la Diputació de Barcelona; el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), Jusèp Boya Busquet; representants de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i de la Universitat de Barcelona i el Catedràtic de Prehistòria i director del Seminari d’Estudis i Investigacions Prehistòriques de la Universitat de Barcelona (SERP-UB), el Dr. Josep Maria Fullola, juntament amb els codirectors de l'excavació, el Dr. Juan Ignacio Morales, investigador de l'IPHES-CERCA i del SERP-UB, Artur Cebrià, del SERP-UB, ​​i el Dr. Antonio Rosas, investigador del Museu Nacional de Ciències Naturals – Consejo Superior de Investigaciones Científicas (MNCNM - CSIC) els quals han contextualitzat el jaciment de Cova Simanya i han presentat les restes neandertals.

La presentació pública de les restes neandertals ha coincidit amb la publicació de l’article científic New assemblage of late Neanderthal remains from Cova Simanya (NE Iberia) a la prestigiosa revista científica internacional Frontiers in Earth Science, encapçalat pel Dr. Morales i Artur Cebrià i pel Dr. Rosas (MNCN-CSIC) i en el qual han participat també d’altres investigadors/es procedents de l'IPHES-CERCA, del SERP-UB, de la Universitat Rovira i Virgili, de la Universidad Autónoma de Madrid, de la Universidad de Santiago de Compostela, de la Universitat d'Alacant, de l'Institut de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra – CSIC, de l'Institut Català de Paleontologia, de l’Institute for Advanced Study (MIAS), de la Universitá de Bolonia, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i del Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid.

Suport institucional i finançament

Des d'un punt de vista institucional, aquests resultats són producte de les sinergies i treball coordinat entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través del Servei del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic i del Museu d'Arqueologia de Catalunya, i la Diputació de Barcelona, a través del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

La investigació arqueològica a la cova Simanya s'emmarca en el projecte quadriennal ARQ001SOL-172-2022 "Transicions culturals durant el Plistocè i l'Holocè al litoral-prelitoral de Catalunya", vinculat al Seminari d'Estudis i Investigacions Prehistòriques de la UB, i aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; del projecte PID2021-122356NB-I00 del Museo Nacional de Ciencias Naturales – CSIC; i de la Fundación Palarq. També es compta amb el suport de dos projectes del SERP, el del ministeri PID2020-113960 i el corresponent al Grup de Recerca de Qualitat SGR-00337 de la Generalitat de Catalunya. Les excavacions compten amb el suport i el finançament del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac i de la Diputació de Barcelona, ​​els quals han protegit el jaciment i organitzat visites guiades.

Referència a l’article científic:

Morales, J. I., A. Cebrià , M. Soto, A. Rodríguez-Hidalgo, R. Hernando, E. Moreno-Ribas, D. Lombao, J. R. Rabuñal, D. M. Martín-Perea, A. García-Tabernero, E. Allué, A. García-Basanta, E. Lizano, T. Marquès-Bonet, S. Talamo, L. Tassoni, C. Lalueza-Fox, J. M. Fullola and A. Rosas (2023). "A new assemblage of late Neanderthal remains from Cova Simanya (NE Iberia)." Frontiers in Earth Science 11: 1230707.

compartir

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Categoria: Sant Llorenç-Obac, Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona, Diputació de Barcelona, ODS,

CookiesEU

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació